Subvencije za energetsku efikasnost 2024

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Mclean)

Subvencije za energetsku efikasnost 2024 – U okviru projekta ,,Čista energija i energetska efikasnost za građane’’, Ministarstvo rudarstva i energetike ove godine raspisalo je Javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za 2024. godinu, za učešće u ovom projektu.

Javni poziv za subvencije za energetsku efikasnost 2024 bio je otvoren do 29. aprila, a kako se navodi, očekuje se da će najkasnije u toku leta gradovi i opštine koji su potpisali ugovor sa Ministarstvom, raspisati javne pozive za građane i privredne subjekte. Na Javni poziv se prijavilo više od 137 gradova i opština, a planirane subvencije pokriće do 65 odsto investicija.

Bespovratna sredstva koja će se dodeljivati građanima putem ovih javnim poziva, obezbeđena su u saradnji sa Svetskom Bankom i sa jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama.

Subvencije za energetsku efikasnost 2024 – Mere

Kako se navodi u dokumentu za subvencije za energetsku efikasnost 2024, predmet Javnog poziva je finansiranje Programa koji obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti.

Prvo jeste unapređenje termičkog omotača unapređenje termičkog omotača i to putem zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, zatim postavljanja termičke izolacije zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, kao i putem postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača.

Drugu meru čini unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom putem zamene postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim; zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora; ugradnje toplotnih pumpi koje koriste energiju vazduha, vode i zemlje (grejač prostora ili kombinovani grejač); ugradnje elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi ili opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili).

Naredna mera jeste ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Kao četvrta mera navodi se ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Poslednja mera za subvencije za energetsku efikasnost 2024 predstavlja izradu tehničke dokumentacije.

Pročitajte još:

Način realizacije dodeljenih sredstava

Nakon što Ministarstvo zaključi ugovor o finansiranju i realizaciji Programa sa Podnosiocem prijave koji je ispunio uslove za dodelu sredstava, jedinica lokalne samouprave bira privredne subjekte koji će realizovati Program putem javnih poziva.

Pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća i stanova takođe se biraju putem javnih poziva koje objavljuju jedinice lokalne samouprave. U okviru ovoga, biće raspisana dva javna poziva, jedan za podršku socijalno ugroženim građanima, a drugi za ostale građane.

U okviru javnog poziva za subvencionisanje pojedinačnih projekata energetske sanacije porodičnih kuća i stanova socijalno ugroženih građana, predmet finansiranja biće određene mere iz Javnog poziva. Više informacija o njima možete da pogledate ovde. U okviru ovog javnog poziva, za ostale građane, predmet finansiranja će biti sve navedene mere energetske efikasnosti.

Subvencije za energetsku efikasnost 2024 – Iznosi i limiti

Kada je reč o minimalnom iznosu sredstava podsticaja koje jedinica lokalne samouprave mora da opredeli iz sopstvenih sredstava u prijavi na Javni poziv, u skladu sa brojem stanovnika na teritoriji jedinice lokalne samouprave, a prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, iznose:

  • preko 100.000 stanovnika – 12.500.000 dinara
  • od 80.000 do 100.000 stanovnika – 9.375.000 dinara
  • od 60.000 do 80.000 stanovnika – 8.125.000 dinara
  • od 50.000 do 60.000 stanovnika – 6.875.000 dinara
  • od 40.000 do 50.000 stanovnika – 5.625.000 dinara
  • od 30.000 do 40.000 stanovnika – 4.375.000 dinara
  • od 20.000 do 30.000 stanovnika – 3.125.000 dinara
  • od 10.000 do 20.000 stanovnika – 2.500.000 dinara
  • do 10.000 stanovika – 1.875.000 dinara

Tokom 2023. godine, kroz Javne pozive, dodelu bespovratnih sredstava ostvarilo je skoro 10 hiljada domaćinstava u 131 jedinici lokalne samouprave i gradskoj opštini.

Projekat ,,Čista energija i energetska efikasnost za građane’’ pokrenut je kako bi se povećala ušteda energije, kao i komfor građana Republike Srbije. Kao osnovni cilj, navodi se podsticanje investiranja u poboljšanje energetske efikasnosti i u primenu ,,čistih energija’’, kao i širenja svesti o neophodnosti racionalnog upravljanja energijom, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti