Građanima u 137 gradova i opština biće dostupne subvencije energetske efikasnosti

Foto: Emilija Jovanović

Ovogodišnji javni poziv za program „Čista energija“, koji promoviše energetsku efikasnost i omogućava jedinicama lokalne samouprave da se uključe zvanično je završen.

Odziv je ovog puta bio veći nego prethodne godine. Ove godine, više od 137 gradova i opština uključeno je u program, omogućavajući građanima da apliciraju za bespovratna sredstva namenjena poboljšanju energetske efikasnosti domova. Planirane subvencije pokrivaju do 65 odsto investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasada, krovova, kotlova i instaliranje solarnih panela. Uskoro će biti raspisani i prvi pozivi za građane, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

U sklopu programa, posebna pažnja je posvećena socijalno ugroženim domaćinstvima, kojima se nudi do 90 odsto pokrivenosti troškova za energetsku sanaciju i koja će imati poseban javni poziv. 

Pročitajte još:

Osvrtom na prošlogodišnje rezultate, zaključeno je da je  uloženo 1,91 milijardi dinara za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi, što je rezultiralo značajnim energetskim uštedama.

Energetska sanacija ovih domaćinstava postigla je uštede energije ekvivalentne godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu i smanjenju emisije ugljen-dioksida kao da se 28.000 automobila ukloni sa puteva, stoji u saopštenju.

Projekat „Čista energija“ nastaviće se do kraja 2027. godine, u cilju sanacije oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, radi smanjenja potrošnje energije i emisije štetnih gasova.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti