Bijelo Polje dobija vetroelektranu

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

Početkom godine objavljen je Javni poziv za davanje u zakup državnog zemljišta u Opštini Bijelo Polje za izgradnju vetroelektrane. Predmet Javnog poziva je zakup zemljišta u katastarskoj opštini Korita, na period od 30 godina.

Zemljište se davalo u zakup sa obavezom projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vetroelektrane sa instalisanim kapacitetom od 6,6 MW po vetrogeneratoru, navodi se u Javnom pozivu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.

Opština Bijelo Polje nalazi se na severu Crne Gore i jedna je od najvećih opština u zemlji po površini. Imajući u vidu geografski položaj i klimatske uslove, Bijelo Polje predstavlja povoljnu lokaciju za izgradnju vetroelektrane. Ova opština ima oko 40.000 stanovnika i bogata je prirodnim resursima.

Pročitajte još:

Kako je planirano, na ovom zemljištu izgradiće se ukupno 11 vetrogeneratora sa ukupnom instalisiranom snagom od 72,60 MW, čime je ispunjen uslov da kapacitet bude od 6,6 MW po generatoru.

Površina zemljišta kako stoji u tabeli Javnog poziva iznosi oko 150 hektara.

Projekat će znatno doprineti povećanju kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori, podstičući ekonomski razvoj i održivost lokalne zajednice.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti