Rumunija u evropskom vrhu po proizvodnji „čiste“ energije

vetro park rumunijaRumunija je već ispunila zacrtani cilj da do 2020. godine 24% njene ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora.

Upravo zbog toga Vlada Rumunije mora da smanji subvencije u ovom sektoru, a i s obzirom da cene proizvoda ove zemlje sada više nisu kompetativne sa cenama proizvoda EU, izjavio je predsednik asocijacije „Velikih Industrijskih Energetskih Potrošača“ (ABIEC), Marian Nastase.

Rumunija je za samo 2 godine ispunila svoj cilj tako da će u narednih 7 godina morati da plaća maksimalnu cenu subvencija za obnovljive izvore.

Najveći vetropark u Evropi koji se prostire na površini od 1100 hektara, snage 600MW, u koji je uloženo približno 1,1 milijarda evra, nalazi se upravo u Rumuniji, severno od Konstance.

Ipak proizvodnja energije iz ovog postrojenja čini samo 10% ukupno proivedene „zelene“ energije Rumunije što pozicionira ovu zemlju u sam evropski vrh proizvodnje „čiste“ energije.

Podsećanja radi, EU je propisala obavezu svim svojim članicama da do 2020. godine, 20% ukupne potrošnje energije proizvedu iz obnovljivih izvora, dok se naša zemlja obavezala na 27% udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. godine, potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici.

Upravo danas u Bukureštu Ministar Energetike Republike Srbije, Zorana Mihajlović, sastala sa Ministrom Energetike Rumunije, Konstantinom Micuom, s ciljem unapređenja međusobne saradnje u oblasti elektroenergetike, nafte i gasa. Govorilo se o značaju projekta izgradnje dvostrukog 400kw dalekovoda između Rešice i Pančeva, gasnoj interkonekciji Mokrin-Arad, naftovodu Pešta-Pančevo, a najavljeni su i razgovori o izgradnji HE „Đerdap 3“, projekta od nacionalnog značaja za Srbiju.

Podsetimo, za izgradnju nove hidroelektrane „Đerdap 3“ zainteresovano je dosta kompanija iz Kine, Rusije i drugih zemalja, a u prvom kvartalu 2014. godine znaće se s kim će Srbija realizovati tako značajan projekat.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti