Izlivanje crnog luga iz fabrike „Viskoza“ – velika opasnost po životnu sredinu

Izlivanje crnog luga iz fabrike „Viskoza“U Loznici je, iz napuštene fabrike „Viskoza“, u subotu došlo do izlivanja 330 kubnih metara crnog luga.

Pretpostavlja se da je do izlivanja ove opasne materije došlo zbog krađe ventila na rezervoaru gde se čuvala ova materija.

Dalje curenje, koje je zaustavljeno istog dana oko 22 časa, sprečili su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Kako prenosi Tanjug, predstavnici lokalne samouprave zajedno sa Nenadom Borovčaninom, državnim sekretarom Ministarstva za omladinu i sport, prilikom jučerašnje posete fabrici ukazali su na opasnost širenja crnog luga. Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, pozvao je nadležne iz Vlade Srbije da reaguju na ovaj događaj i omoguće uklanjanje izlivenog crnog luga.

Zamenik gradonačelnika Loznice, Jezdimir Vučetić, istakao je da opasnost širenja ove opasne materije putem kiše do reke Drine velika i obavestio javnost da je u toku ispitivanje otpadnih voda, kako bi se videlo da li je i Drina zagađena.

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva za omladinu i sport, juče je u obraćanju novinarima rekao da se iz ove napuštene fabrike godinama uzimaju dragoceni metali kao što su zlato i platina, ali i druge sekundarne sirovine, što je i dovelo do ove katastrofe.

Dragoslav Dobrić, član gradskog veća za javni sektar i životnu sredinu, istakao je da crni lug vrlo lako može štetno da utiče na zemljište i vode, ali nije u tolikoj meri opasan po čoveka.

Rade Matić, sanitarni ekološki inženjer Mobilne jedinice za brzo reagovanje u vanrednim situacijama i proceni rizika po zdravlje i životnu sredinu, izjavio je da je jedan deo štetne materije došao do kišne kanalizacije, koja bi mogla biti povezana sa gradskim odvodom čime bi se opasnost proširila gradskom kolektorskom mrežom.

Republički inspektori za zaštitu životne sredine juče su utvrdili da je do zagađenja došlo na površini od oko 4 ara oko fabrike, ali i da je zagađena jedna obližnja njiva.

Naloženo je obezbeđivanje zemljišta od daljeg kontaminiranja ovom materijom, ali najavljene su i tužbe protiv odgovornih za ovaj incident.

Danas bi u Loznici trebalo da se sastane i Štab za vanredne situacije, kako bi pokušao da reši ovaj problem.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti