„Međunarodni sajam voda“ o značaju prečišćavanja voda

sajam vodaNa petom „Međunarodnom sajmu voda“ koji je održan u Beogradu od 18. do 20. novembra, istaknut je značaj vode kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa i ukazano je na važnost njenog prečišćavanja. Sajam je otvorio ministar građevinarstva i urbanizma, gospodin Velimir Ilić, a pokrovitelji su bili Privredna komora Srbije i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije. Predsednik Privredne komore Srbije, gospodin Željko Sertić, govorio je o stanju voda u Srbiji i tom prilikom naglasio značaj vode, ali je istakao i da su potrebna velika ulaganja u ovaj resurs. On predviđa da bi, u narednim godinama, ulaganja trebalo da budu između 350 i 400 miliona evra godišnje kako bi se dobila potpuno zdrava voda za piće.

Ministar Ilić izjavio je da situacija u Srbiji nije onakva kakva bi trebalo da bude i ukazao je na to da mnogo ljudi u Srbiji nema pijaću vodu, da postoji i preko 30 opština koje još uvek koriste azbestne cevi za vodu, što je nedopustivo. On je istakao i da Srbija nema pogone za prečišćavanje vode, kao i da veliki broj građana koristi kontaminiranu vodu za piće.

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na svetu, a samo oko 2,5% pripada slatkoj vodi, od čega je tek oko 20% pogodno za piće, ali uz prečišćavanje. Neke od zemalja koje imaju najkvalitetniju vodu su Finska, Kanada, Rusija, Japan, Norveška, Švedska… Iako Srbija ima velika prirodna bogatstva vode, neracionalno trošenje ovog resursa, kao i neekološki odnos može dovesti do toga da se u bliskoj budućnosti suočimo sa njenom nestašicom.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti