Kina i Rusija zainteresovane za izgradnju hidroelektrane „Đerdap 3“

djerdapRevitalizacija hidroelektrane „Đerdap 1“ od velikog je značaja za Srbiju i njena šansa da ponovo izvozi struju, izjavila je ministar energetike Republike Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović juče u Kladovu prilikom potpisivanja devete dopune Ugovora o evitalizacijia HE „Đerdap 1“.

Revitalizacija hidroelektrane „Đerdap 1“ otpočela je 2009. godine u saradnji sa Ruskom Federacijom, a očekuje se da bude završena 30.aprila 2018.godine. Do sada su revitalizovani četvrti i šesti agregat, a u toku je demontaža petog agregata.

Očekuje se da ovom revitalizacijom radni vek postrojenja bude produžen za 40 godina i njihova snaga bude veća za 66MW, a sadašnja godišnja proizvodnja struje u HE “Đerdap 1” iznosi 5 milijardi kilovat časova Devetu dopunu Ugovora o revitalizaciji najvećeg objekta u jugoistočnoj Evropi, HO “Đerdap 1” potpisali su v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović, direktor Privrednog društva „HE Đerdap“ Goran Knežević i direktor prodaje ruske kompanije „Silovije mašini“ (Силовые машины) Vladimir Ilarionovič Stepančenko.

Gospodin Stepančenko je, tom prilikom, rekao da je dosadašnji uspešno obavljen posao na HE “Ðerdap 1” potvrda odlične međusobne saradnje srpskih i ruskih kompanija, kao i države Srbije. Gospodin Obradović, ispred EPS-a, istakao jе da jе „Đеrdap 1“ najjačе „oružjе“ njihovog prеduzеća u prеdstojеćoj fazi libеralizacijе tržišta strujе koja stupa na snagu početkom slеdеćе godinе, ali da on ne može garantovati uspeh ukoliko ne dođe do radikalnih promena i rekonstrukcije EPS-a uz podršku resornog ministartsva. Ministar energetike, gđa. Mihajlović, je rekla da su pred EPS-om sjajne mogućnosti i da će Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine kao i Vlada Republike Srbije pružiti podršku EPS-u kako bi postao efikasniji.

Ona je najavila i novi energetski objekat i dodala da je za izgradnju nove hidroelektrane „Đerdap 3“ zainteresovano dosta kompanija iz Kine, Rusije i drugih zemalja i da će se u prvom kvartalu 2014.godine najverovatnije znati sa kim će Srbija realizovati tako značajan projekat. Toj odluci prethodiće izrade neophodnih studija izvodljivosti kao i razgovori sa okolnim državama.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti