U Privrednoj komori Srbije juče predstavljen EMAS sistem

emasNa promotivnom skupu u Privrednoj komori Srbije „EMAS III – Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – Realnost i za organizacije u Srbiji“ juče je predstavljen EMAS sistem koji kompanijama daje mogućnost da unaprede svoje ekološke performanse i izveštavaju o njima.

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) prvenstveno je namenjen organizacijama koje žele da unaprede svoju ekološku efikasnost i da se promovišu registracijom u EMAS registar.

Za registraciju je potrebno od 6 do 12 meseci, a prednosti su dobijanje EMAS znaka, smanjenje troškova, klasifikacija u elitne kompanije za upravljanje zaštitom životne sredine, kao i potencijalna regulatorna olakšanja. EMAS sistem usaglašen je i sa ISO 14001:2004 standardom koji podrazumeva da se svi negativni uticaji preduzeća na životnu sredinu utvrde i ispitaju, a zatim budu usklađeni sa zakonom.

Sve kompanije koje žele da unaprede svoje ekološke performanse EMAS sistemom, moraju prvo da ispune ISO 14001:2004 standard, a zatim da sačekaju da dokument „Izjava o zaštiti životne sredine“ prihvate EMAS verifikatori, čime će postati jedna od kompanija u kojima se primenjuje EMAS sistem, istaknuto je na skupu.

Iz Ministarstva energetike izjavili su da će izabrati tri kompanije iz Srbije kojima će pomoći da uvedu ovaj sistem.

Predstavljanju EMAS sistema prisustvovalo je više od 30 različitih organizacija i kompanija, dok su organizatori skupa bili Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, delegacija Evropske Unije i Privredna Komora Srbije.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti