Zamak „Vindzor“ se napaja strujom sa hidroelektrane kraljevskog dvora

zamak vindzorZa razliku od premijera Velike Britanije, Dejvida Kamerona, koji uopšte ne pridaje značaj „zelenoj“ energiji, kraljica Elizabeta II sopstevnim primerom govori kako se može uštedeti na potrošnji energije uz mere zaštite životne sredine.

Kako prenosi britanski „Telegraf“, nedavno postavljena hidroelektrana finansirana od strane kraljevske porodice trenutno proizvodi približno 200kwh struje što je dovoljno snage za snabdevanje zamka „Vindzor“ izjavio je Dejvid Dešambo (David Dechambeau), predsednik kompanije (Southeast Power Engineering) čija je filijala (Romney Hydro Power Company) izvođač radova projekta kraljevskog dvora.

S obzirom na to da se ne troši mnogo struje u večernjim časovima, određena količina energije se vraća u glavnu mrežu. Turbine na brani „Romni“ izgrađene su u decembru 2011. godine, a koštale su 1,5 miliona funti.

Detalji nacrta su poverljivi, ali se smatra da će kraljica uštedeti veliku količinu novca na računima za struju. Ovim projektom će se proizvoditi dovoljno energije za 700 lokalnih domaćinstava na vrhuncu potrošnje, uključujuči i potrošnju struje u dvoru „Vindzor“, odnosno oko 1,4 miliona kwh struje godišnje.

Elektrana trenutno proizvodi dovoljno količine energije za potrebe zamka, ali ipak se ne zna kolike će prosečne potrebe biti tokom godine s obzirom da će se potrošnja povećati u toku zime.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti