Usponi i padovi – Budućnost globalne potražnje za gasom

Foto-ilustracija: Unsplash (Martin Adams)

Najnoviji podaci predviđaju smanjenje globalne potražnje za gasom nakon perioda ogromne ekspanzije od 2011. do 2021, tvrdeći da će doći do sporijeg rasta, zbog smanjene potrošnje u velikim i zrelim privredama, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Istorijski gledano, tržišta gasa su imala snažnu stopu rasta od 2,5 odsto godišnje od 2017. do 2021. godine, ali se očekuje da će ovaj trend usporiti i dospeti na 1,6 odsto od 2022. do 2026. Naročito na zrelim tržištima Azijsko-pacifičkog regiona, Evrope i severa Amerika, koja zajedno čine skoro polovinu globalne potrošnje gasa, predviđa se pad od 1 odsto godišnje do 2026. godine. Pad se pripisuje kombinaciji ubrzanog prelaska na obnovljivu energiju, poboljšane energetske efikasnosti i, posebno u Evropi, tranzicije vođene potragom za alternativnim izvorima energije nakon prestanka dovoda gasa iz Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Očekuje se da će Kina postati dominantan igrač, čineći skoro polovinu ukupnog povećanja globalne potražnje za gasom od 2022. do 2026. godine, koristeći resurse za pogon svojih industrijskih sektora, proizvodnju električne energije i urbanu ekspanziju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Carl Nenzen Loven)

Svet će takođe biti svedok proširenja globalnog LNG (tečnog prirodnog gasa) kapaciteta od 25 odsto u istom periodu, što će podstaći Sjedinjene Države da učvrste svoj stav kao najvećeg izvoznika LNG-a kroz razvoj novih postrojenja, navodi se takođe u izveštaju IEA.

Međutim, izgledi za cene gasa i dalje su obavijeni neizvesnostima i rizicima, posebno zbog približavanja zime na severnoj hemisferi. Uprkos padu cena gasa u prva tri kvartala 2023. i evropskim skladištima gasa koja su skoro puna, potencijalne fluktuacije cena, posebno ukoliko zima bude hladna, ostaju ozbiljna zabrinutost. Nedavno je objavljeno da je Evropa dostigla svoj cilj od 90 odsto snabdevenosti 18. avgusta, što je daleko ispred ciljanog datuma 1. novembra.

Dalje, izveštaj baca svetlo na rastuću ulogu gasova sa niskim emisijama, predviđajući da će se njihovo snabdevanje više nego udvostručiti do 2026. godine, prvenstveno zahvaljujući Evropi i Severnoj Americi, doprinoseći skoro 70 odsto ukupnog rasta. Međutim, izveštaj ukazuje da će biti potrebno više napora da bi se ispunili ambiciozni ciljevi postavljeni za biometan i vodonik sa niskom emisijom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti