Šta Požega radi za unapređenje zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Nesanitarna deponija na sedam hektara u Godoviku, pored reke Đetinja, koja predstavlja najveći ekološki problem opštine Požega, rešava se posle više decenija. Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekta sanacije i rekultivacije deponije.

Prilikom posete deponiji, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je prošlog leta na ovoj deponiji zamalo došlo do velike ekološke katastrofe kada je izbio veliki požar, zbog čega je važno njeno saniranje.

„Ono što je takođe važno jeste to što ćemo čišćenjem i saniranjem ove deponije, očuvati i reku Đetinja, koja je posle svake veće kiše bila zatrpana smećem jer je povlačila otpad sa deponije. Klisura Đetinja, da podsetim, proglašena je krajem juna za Predeo izuzetnih odlika i zaštićeno je područje treće kategorije “, istakla je ministarka Vujović.

Pročitajte još:

U prvoj fazi radova na saniranju deponije u Požegi, koji će biti gotovi do kraja godine, rade se pripremni radovi i ubrzano otplinjavanje. Nakon toga, pristupiće se radovima na preraspodeli masa, to jest formiranju nove kasete otpada sa stabilnim kosinama i formiranju pristupnog puta na telu deponije te izvođenju radova na izgradnji obodnog kanala i sistema za prikupljanje procedne vode.

Prema rečima ministarke, opština Požega već odvozi otpad na regionalnu deponiju Duboko. Ono na čemu se intenzivno radi jeste izgradnja zelene infrastrukture i saniranje deponija.

Kako je navela, radi se na izgradnji šest regionalnih centara, a ovog leta će početi i radovi na izgradnji Regionalnog centra Kalenić. Kada je reč o sanaciji deponija, pored Požege, trenutno se saniraju i velike nesanitarne deponije u Rumi, Zrenjaninu i Šapcu, a prošle nedelje ministarstvo je potpisalo ugovore sa 30 jedinica lokalne samouprave za čišćenje više od 170 divljih deponija.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U opštini Požega, takođe je u Osnovnoj školi ,,Petar Leković’’ zamenjen kotao na ugalj kotlom na gas, za šta je Opština Požega prošle godine dobila sredstva na konkursu Ministarstva za zamenu kotlova u javnim ustanovama. Ukupna vrednost investicije je 6,2 miliona dinara.

,,Ministarstvo već tri godine zaredom dodeljuje sredstva i za zamenu individualnih ložišta a upravo na tom konkursu, ove godine, za Opštinu Požega opredeljeno je 7,9 miliona dinara. Sve to zajedno, uticaće na manje aerozagađenje u Požegi, jer je poznato da su mazut, lož ulje i ugalj najveći zagađivači vazduha tokom grejne sezone“, rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je dodala da će ministarstvo ove godine povećati iznos sredstava za te potrebe, tako da će za Konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama biti opredeljeno 220 miliona dinara, a za zamenu individualnih ložišta 170 miliona dinara.

,,Podsetiću i da je Vlada Republike Srbije u maju ove godine donela Zaključak kojim se svim državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama preporučuje da u roku od dve godine ugase kotlarnice koje koriste ugalj, mazut i lož ulje i pređu na ekološki prihvatljivije energente, odnosno da se priključe na sistem daljinskog grejanja ili gasovod’’, rekla je ministarka Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti