Počinje 8. Međunarodni popis belih roda – da li ste ih videli?

Foto-ilustracija: Unsplash (Janet)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda i poziva sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna. Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom drugom vrstom pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste stubove za prenos električne energije, krovove, dimnjake, druge strukture. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni”, pojašnjava Kristina Milošević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinatorka popisa u Srbiji.

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio. Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

Pročitajte još:

Ljudi su ranije svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, a među njima su najuočljivije bele rode, stoga je u kulturi ona prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena. Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja. Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku je napravljena posebna aplikacija za mobilne telefone koju možete preuzeti u nastavku, a pomoću koje se mogu lako i kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji takođe možete preuzeti na OVOM linku.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti