Ženka sivog sokola iz zgrade Beograđanke vraćena u divljinu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ženka sivog sokola (Falco peregrinus), koja je pronađena u utorak, 21. januara 2020. godine, u poslovnom soliteru Palata „Beograd“ (Beograđanka) nakon što je dospela u unutrašnjost zgrade, najverovatnije prilikom potere za plenom (golubovima), privremeno je zbrinuta u Zoološkom vrtu grada Beograda, s obzirom da nije mogla samostalno da izađe i odleti, ali i zbog potrebe da se izvrši pregled kako bi se utvrdilo da li je ptica povređena.

Intervencijom službe Zoohigijene Veterine Beograd životinja je transportovana u Zoološki vrt grada Beograda, gde je pregledana od strane veterinara. Nakon što je utvrđeno da ptica nema povreda koje bi onemogućile samostalni opstanak u prirodi, kao i da je u dobroj kondiciji za let, ona je puštena 22. januara 2020. godine u relativnoj blizini mesta gde je pronađena u Beogradu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ornitolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, pre nego što je ptica vraćena nazad u prirodu, obeležio je nožnim prstenom i uzeti su uzorci pera za potrebu eventualne DNK analize. Ženka sivog sokola vraćena je u svoje prirodno stanište u prisustvu veterinara i timaritelja Zoološkog vrta grada Beograda, ornitologa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, predstavnika Zoohigijene Veterine Beograd i Ministarstva zaštite životne sredine.

Sivi soko je strogo zaštićena vrsta ptice grabljivice i zaštićena je nacionalnim propisima Republike Srbije i međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu i trgovini ugroženim vrstama (CITES). Ova vrsta je ugrožena na teritoriji Republike Srbije, ali i u regionu. Procenjeno je da se trenutno u Srbiji gnezdi svega 30 do 50 parova, što ukazuje na drastičan pad divlje populacije u poslednje dve decenije s obzirom da je početkom 21. veka na teritoriji Srbije divlju populaciju činilo između 75 do 90 parova.

Glavni faktor ugrožavanja opstanka sivog sokola u Srbiji je namerno ilegalno ubijanje, uključujući i trovanje, s obzirom da se sivi soko u naseljenim mestima pretežno hrani golubovima, što ga dovodi u direktan konflikt sa uzgajivačima rasnih golubova visokoletača. Ubijanje strogo zaštićene vrste poput sivog sokola predstavlja krivično delo u Srbiji. Dodatne pretnje po opstanak su takođe ilegalno sakupljanje jaja i mladunaca iz gnezda za ilegalno tržište pticama grabljivicama, upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi, uznemiravanje u prirodi i uništavanje prirodnih staništa.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti