U Subotici izrečena kazna od 150.000 dinara za držanje divljih ptica

Foto: Wikipedia/Mick Morton

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je Prekršajni sud u Subotici u prvostepenom postupku osudio A.G. (52) sa Palića na novčanu kaznu od 150.000 dinara zbog držanja u zarobljeništvu 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica, čije je hvatanje u prirodi i držanje zabranjeno na osnovu Zakona o zaštiti prirode. U presudi je navedeno da je okrivljeni držao u kavezima 12 češljugara, dve zelentarke, sedam konopljarki, jednu zimovku, jednu strnadicu žutovoljku, jednog drozda pevača, dva kosa i jednu zebu.

Sve su to vrste koje su strogo zaštićene u Srbiji i koje je po zakonu zabranjeno hvatati u prirodi i držati u zarobljeništvu bez dokaza o poreklu, koji A.G. nije imao, navedeno je u saopštenju.

Od njega je oduzato i sedam čvoraka, koji spadaju u zaštićene vrste ptica, a koji su takođe držani nelegalno.

Nakon oduzimanja i oporavka u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću ptice su vraćene u prirodu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Diego PH)

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je, zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine učestvovao u otkrivanju ovog slučaja kršenja zakona, upozorio je sve koji tokom jeseni i zime hvataju strogo zaštićene ptice u prirodi i drže ih u kavezima iz bilo kog razloga, da je reč o ilegalnoj aktivnosti koja je kažnjiva, te da se kazna kreće u opsegu od 50.000 do 150.000 dinara.

„Budući da je ova aktivnosti veoma raširena u Srbiji i da se veže za brojne sajmove i vašare sitnih životinja gde se uhvaćene ptice prodaju, ukazujemo na to da je reč o raširenom biznisu, za čije zaustavljanje su potrebne stalne kontrole i saradnja, kako sa organizatorima tako i sa posetiocima sajmova. Osim toga, hvatanje divljih životinja vrlo je pogubna aktivnost tokom koje ogromna većina njih strada“, kazao je ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u periodu od 2000. do 2017. godine ukupno su zabeležena 252 slučaja ilegalnog hvatanja divljh ptica iz prirode u Srbiji, no ova pojava je, procenjuju ornitolozi, masovna, a njome je ugroženo više od 50 vrsta divljih ptica koje su objekt hvatanja.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti