Rusija i Ukrajina postigle dogovor o transportu gasa

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Popov)

Rusija i Ukrajina postigle su načelni sporazum o tranzitu prirodnog gasa iz Rusije preko Ukrajine ka drugim zemljama Evrope. Dve strane mesecima su pregovarale jer sadašnji ugovor ističe na kraju godine.

„Postignut je načelni sporazum koji dve strane treba da razmotre u svojim glavnim gradovima“ – Moskvi i Kijevu, izjavio je 19. decembra predstavnik Evropske komisije Maroš Šefčovič u Berlinu posle trojnih pregovora Rusije, Ukrajine i EU, prenosi AFP.

Za sada se ne znaju detalji dogovora.

„Zadovoljan sam što smo postigli načelni sporazum o svim ključnim elementima koji je, verujem, veoma dobar i veoma pozitivan za Evropu, Rusiju, Ukrajinu, za tržišta gasa i građane u našim zemljama“, rekao je potpredsednik Komisije, prenosi AP.

 

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je pregovore kao „veoma produktivne“ i rekao da će „vrlo uskoro“ biti konkretizovani.

Zbog višegodišnjeg gasnog konflikta Rusije i Ukrajine pre desetak godina, zemlje EU zabrinute za snabdevanje gasom stalno dopunjavaju rezerve da ne bi bilo nestašice u slučaju ponovnog prekida dopreme gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 19. decembra da veruje da će sporazum biti postignut: „Potrudićemo se da osiguramo da ukrajinska strana bude zadovoljna i da su naši evropski potrošači bezbedni“, rekao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusko-ukrajinski odnosi su se znatno pogoršali od 2014. godine ruskim pripajanjem Krima i početkom oružanog sukoba na istoku Ukrajine. Ta zategnuta atmosfera uticala je i na pregovore ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogaza.

Ugovor koji uskoro ističe potpisan je posle prethodne krize s gasom koja je oborila isporuke evropskim zemljama početkom 2010. godine.

Iako Evropa i dalje veoma zavisi od ruskog gasa, koji čini 35 odsto njene potrošnje, sada je mnogo manje zavisna od tranzita preko Ukrajine koji je smanjen za 40 odsto u poslednjih petnaest godina, posle dva rusko-ukrajinska sukoba oko gasa (2006. i 2009.).

Rusija i neke druge evropske zemlje na čelu s Nemačkom izgradile su gasovode kojima se zaobilazi Ukrajina.

U septembru 2011. počela je izgradnja Severnog toka kojim se, po dnu Baltičkog mora, spajaju ruska gasna polja s obalom Nemačke. Trebalo bi da bude otvoren početkom 2020.

Istovremeno Moskva gradi još dva gasovoda, Severni tok 2 i Turski tok. Produženje Turskog toka do jugoistoka Evrope za cilj ima da se premosti Ukrajina.

Ruski problemi s tranzitom gasa počeli su još pred kraj Sovjetskog Saveza, kada je Rusija koristila „ventil za gas“ kao „oružje“ protiv Kijeva, prekidajući mu snabdevanje u jesen ili zimu 1992, 1993, 1994. godine.

Ukrajina je svoj direktan uvoz ruskog gasa zaustavila u novembru 2015.

Izvor: Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti