Novi gasovod na teritoriji Rafinerije nafte Brod

Foto-ilustracija: Unsplash (Tian Kuan)

Na teritoriji Rafinerije nafte Brod počeli su radovi na izgradnji gasnog cevovoda dužine 1.850 metara i prečnika dužine 200.

Time je započeta realizacija ključne II faze projekta gasifikacije, na kojoj je angažovano stručno osoblje rafinerije, kao i lokalnih specijalizovanih građevinskih preduzeća koja imaju znanje i već stečeno iskustvo na uspešno realizovanim projektima sa Rafinerijom nafte Brod. Završetak radova na montaži cevovoda u krugu preduzeća planiran je do kraja ove godine.

Mreža za distribuciju gasa u Rafineriji nafte Brod povećaće fleksibilnost i efikasnost rada rafinerije, umanjiće međusobnu zavisnost proizvodnih jedinica i rezultovaće umanjenjem troškova proizvodnje.

U okviru II faze gasifikacije, planiran je i remont mostovnog cevovoda za prelaz gasa preko reke Save (u novembru je završeno istraživanje i dijagnostika), kao i priključivanje na magistralni gasovod na teritoriji Republike Hrvatske. Do kraja decembra očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda koji se nalazi u Hrvatskoj. Nakon završetka navedenih radova biće formiran detaljan plan remonta i dalje realizacije projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod.

Očekuje se da će rezultat realizacije druge faze projekta ujedno biti i početak prve isporuke prirodnog gasa u rafineriju.

Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za treći kvartal 2020. godine, saopšteno je iz ove rafinerije.

Podsećanja radi, iz Rafinerije nafte Brod ranije je saopšteno da je 24. oktobra 2019. godine u Zagrebu potpisan ugovor između kompanija „Кroduks plin“ i „Plinakro“, kojim je izvršen otkup gasovoda na teritoriji Hrvatske, za potrebe dalje realizacije projekta gasifikacije rafinerije. U Rafineriji su istakli da zaključivanje ovog ugovora ima strateški značaj za uspešnu realizaciju projekta.

Neposredno nakon potpisivanja ovog ugovora, rukovodstvo „Zarubežnjefta“ predstavilo je program realizacije prve faze projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod, puštajući u rad novu kotlarnicu koja ima mogućnost korišćenja kombinovanog pogonskog goriva – gasa i mazuta. U izgradnju nove kotlarnice uložena su sredstva u ukupnom iznosu od 6,6 miliona evra.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti