Zatvorena kotlarnica na mazut u centru Beograda

Foto-ilustracija: Pixabay

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je juče, 12. decembra, gostujući u Jutarnjem programu TV „Hepi”, da je Grad Beograd ugasio veliku kotlarnicu na mazut u Sportskom centru „Mirko Sandić” na Vračaru.

„Grad Beograd je danas ugasio veliku kotlarnicu u kojoj je trošeno oko 150 tona mazuta i lož-ulja godišnje. Ova kotlarnica se nalazila u stambenoj zgradi u Ulici Radovoja Koraća broj 6, a iz nje se grejao SC ‘Mirko Sandić’ na Vračaru. Kotlarnica je sagrađena 1970. godine, sa dva kotla i dva gorionika snage 2 MW po gorioniku i trošila je 150 tona godišnje mazuta, a od prošle godine prebačena je na lako lož-ulje zbog ekoloških propisa. Koliko je ova kotlarnica zagađivala vazduh, najbolje znaju stanari okolnih zgrada, ali i šire na Vračaru. Da ne govorimo o tome da je kotlarnica u stambenoj zgradi bila pretnja po bezbednost stanara, jer je uvek mogla da se desi havarija, kao što se i dogodilo 10. oktobra 2014. godine, kada je jedan kotao eksplodirao“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naveo da je priključenjem Sportskog centra „Mirko Sandić” na centralno grejanje obezbeđeno da se vazduh u okolini više ne zagađuje, da se čuva životna sredina i obezbede bolji uslovi u kojima treniraju sportisti i građani.

„Gašenje ovakvih kotlarnica konkretni su koraci ka tome da se smanji zagađenje vazduha„,  poručio je Goran Vesić.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti