Više od 5 milijardi evra Srbiju koštale klimatske promene od 2000. godine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U okviru Konferencije država potpisnica Okvirne konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP25) koja se od 2. do 13. decembra 2019. godine održava u Madridu, u radu segmenta na visokom nivou, u ime Republike Srbije, obratila se ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Španiji Katarina Lalić Smajević.

U zvaničnom obraćanju predstavnice naše zemlje, izražena je puna posvećenost Srbije ostvarivanju ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza na koje su se obavezale zemlje potpisnice, kao i spremnost naše zemlje da se uključi u regionalne i globalne konkretne, praktične akcije kako bi zajedničkim naporima uticali na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i ublažavanje posledica klimatskih promena.

Ambasadorka Lalić Smajević naglasila je da je Srbija naročito zainteresovana za jačanje odgovora na klimatske promene u nacionalnim i međunarodnim okvirima, jer Srbija pripada regionu koji je jedan od najviše pogođenih klimatskim promenama u svetu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona je upozorila da rast globalne srednje temperature u budućnosti može proizvesti razarajuće dejstvo na narod i privredu Srbije i podsetila da su od 2000. godine toplotni talasi, suše i poplave našu zemlju koštale više od 5 milijardi evra. Najskuplji scenario za Srbiju, jeste da ignoriše troškove vezane za klimu u svojim strateškim odlukama. Sistemski troškovi nesprovođenja bilo kakvih akcija su nekoliko desetina milijardi evra veći, od dodatnih sistemskih troškova za akciju u tom pogledu, po svim scenarijima ublažavanja klimatskih promena, istakla je.

Ambasadorka je u svojoj izjavi navela da će Srbija uskoro usvojiti Zakon o klimatskim promenama, kao i Strategiju niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, sa ciljem uspostavljanja sistema za ublažavanje i prilagođavanje, u skladu sa Sporazumom iz Pariza i obavezama Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, kako je naglasila, Srbija će izvršiti reviziju Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC), koji će biti ambiciozniji, sa ciljem trostruko većim od prvobitnog.

Ambasadorka je poručila zemljama da je Srbija spremna na saradnju, na povećanje ambicija u borbi protiv klimatskih promena i da je posvećena realizaciji Sporazuma iz Pariza, kao i globalnim akcijama i naporima da očuvamo planetu.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti