Vlade pet zemalja pokrenule inicijativu za eliminisanje žive iz medicinskih uređaja

Foto-illustracija: Freepik (wirestock)

Živa predstavlja toksičan metal koji može da bude veoma opasan po zdravlje ljudi i životne sredine, ukoliko se dođe u dodir sa njom. Kako bi se zaustavila njena upotreba u medicinskim uređajima, kao što su termometar ili sfigmomanometar, vlade pet država pokrenule su novu inicijativu.

Naime, vlade Crne Gore, Indije, Albanije, Burkine Faso i Ugande pokrenule su projekat vredan 134 miliona dolara. On je predvođen Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), uz finansiranje Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a sprovodiće ga Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Projekat treba da dovede do razvoja i implementacije nacionalne strategije za zaustavljanje izvoza i uvoza i proizvodnje temometara i sfigmomanometara, uz istovremeno podsticanje pristupačnih i bezbednih alternativna. Takođe, radiće se na unapređenju upravljanja medicinskih otpadom koji sadrži živu.

Pročitajte još:

Tokom pet godina, koliko traje projekat, svaka zemlja će se uskladiti sa najboljom međunarodnom praksom, navodi se na sajtu UNEP-a. Kako se dodaje, službenici za nabavke će proći kroz edukaciju o široko dostupnim alternativnim uređajima i njihovoj efikasnosti, dok će se sa proizvođačima i javnosti raditi na podizanju svesti o ovoj temi.

Postavljen cilj podrazumeva smanjenje ovih medicinskih uređaja za po 20 odsto na godišnjem nivou. Na ovaj način, izlivanje će se smanjiti za preko 23.000 kilograma, ujedno poboljšavajući živote preko 1,8 miliona ljudi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti