Užice: Polovina površine deponije pod požarom sanirana

Foto: Grad Užice

Na deponiji „Duboko“ nedaleko od Užica proglašena je vanredna situacija početkom maja nakon što je izbio požar. Napori da se požar ugasi traju već 10 dana, a prema najnovijem saopštenju Grada Užice, polovina površine pod požarom sada je pod kontrolom.

Na terenu su vatrogasci, mašinisti i vozači kamiona koje neprestano rade na gašenju požara na deponiji, a sada su im se priključile i ekipe sa termovizijskim dronovima i kamerama.

Prema rečima Danijela Bombara iz Zrenjanina, pomoću termovizijskog drona mogu se videti razlike u temperaturi zemljišta koje se snima, tako da i žarišta koja se nalaze ispod površine mogu da se detektuju i vide pre nego što izbiju na površinu.

“Pošto imamo termalni dron koji može da pomogne da se lociraju žarišta gorenja na deponiji, došli smo da pružimo pomoć. Uradili smo već dva snimanja i upravo se materijal obrađuje i očekujemo da ćemo do sutra imati detaljnu mapu žarišta cele deponije, a preliminarni rezultati su već na evaulaciji jer imamo video snimak kamerom gde se vidi trenutno stanje, da bismo pomogli da vatrogasci efikasnije rade svoj posao”, rekao je Bombar.

Pročitajte još:

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je situacija na deponiji mnogo bolja nego prethodnih dana, a polovina površine pod požarom u potpunosti je sanirana.

Ona je dodala da je u planu dugoročno rešenje za deponiju „Duboko“ gde će biti izgrađena prava sanitarna ekološka deponija, a Ministarstvo zaštite životne sredine već je raspisalo tender i u toku ove godine realizovaće se taj projekat.

Tanja Knežević, tehnički direktor JKP “Duboko”, kaže da je sanirana polovina deponije.

“Imali smo oko 4 hektara požarom zahvaćene površine, rad je jako spor, radi se postepeno, prvenstveno zbog bezbednosti ljudi koji su angažovani. Na raspolaganju nam je 11 komunalnih i 19 privatnih preduzeća, koja su nam na raspolaganje stavila 83 kamiona, oko 20 bagera 13 komunalnih i osam vatrogasnih cisterni, pet buldožera i jedan grejder, kao i dve kombinovane mašine i tri utovarivača. Uz pomoć svih tih mašina za ovih 14 dana izgradili smo šest pristupnih puteva i danas konačno deponiju prepolovili. Ušli smo u sam centar gorivog dela do žarišta i sada će nam posao biti mnogo lakši”, rekla je Knežević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti