Uručeni ugovori po programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova i gradonačelniku Novog Sada, uručeni su ugovori.

U okviru ovog programa, za subvencije domaćinstvima obezbeđeno je približno dve milijarde dinara, deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike tom prilikom je istakla da je program energetske sanacije domaćinstava projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje.

Ona je ukazala na to da će na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije – Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći da dobiju subvencije za energetsku efikasnost.

Građani će u ovom opštinama, kako je objasnila, moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije.

Takođe, prvi put se raspisuju posebni javni pozivi za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja, navela je ministarka i najavila će prvi javni pozivi za građane biti raspisani za nekoliko nedelja.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, posebno se vodilo računa o tome da niko ne bude izostavljen iz projekta, ni manje razvijene opštine, niti građani sa nižim prihodima, sa posebnim akcentom na opštine koje imaju veći stepen zagađenja vazduha.

,,Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali, što je najvažnije, i da smanje svoje račune’’, naglasila je Đedović Handanović.

Foto-ilustracija: Pixabay (SichiRi)

Ona je podsetila na to da su merama realizovanim kroz prošlogodišnji javni poziv ostvarene uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, a da se smanjenje emisija ugljen-dioksida može uporediti sa gasovima koje emituje 28.000 automobila.

Ministarka je navela da je u prethodne tri godine više od 30.000 domaćinstava iskoristilo podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, istakao je da ovaj grad već četiri godine učestvuje u programu Ministarstva rudarstva i energetike, kroz koji je do sada izdvojeno 130 miliona dinara za subvencije koje je iskoristilo više od 830 građana.

Naša obaveza je da obezbedimo dovoljno sredstava kako bismo omogućili veću energetsku efikasnost u svakom domu, rekao je gradonačelnik i dodao da će Novi Sad nastaviti uspešnu saradnju sa Ministarstvom i u energetskoj sanaciji javnih objekata.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti