Živa plus gljiva jednako život

Foto-ilustracija: Pixabay (congerdesign)

Šta vam je danas na meniju? Ako se još uvek niste odlučili, predlažem da to bude povrće, vrste po vašoj želji. Kao prilog, ili glavno jelo, ne samo da može da vam punudi sočan ukus, već vam poklanja zdravlje. Iako nudi zadivljujući splet zdravih vrednosti, zbog njegovog sve češćeg uzgajanja u zagađenom zemljištu, opreznost prilikom odabira je neophodna. Dobra vest je da postoji jedno živo biće koje može da učini da povrće na vašem tanjiru bude zdravo.

Naime, naučnici sa Univerziteta Merilend otkrili su nam podatak da gljiva Metarhizium robertsii ima sposobnost da ukloni živu iz korena biljke. To znači da ukoliko je povrće zasađeno u zemljištu u kojem se nalazi živa, ova gljiva omogući će da se u vašoj kuhinji nađe namirnica kojom možete da spremite vaš specijalitet.

Štaviše, ova gljiva bila je često jedino živo biće koje je pronalaženo u zemljištu rudnika žive, ali nije bilo jasno kako opstaje.

Koja je njena super moć?

Sprovedenim istraživanjem, otkriveno je da ova gljiva sadrži u sebi dva gena koja su veoma slična genima bakterije za koju se od ranije znalo da detoksikuje živu. Kako bi postavljena hipoteza bila potvrđena, urađena su tri eksperimenta. Za prvi, kukuruz je zaražen ovom gljivom, a potom zasađen u zemljište zagađeno živom. Rezultat – kukuruz je opstao, a živa nije pronađena u njegovim biljnim tkivima. U drugom eksperimentu, iz gljive su otklonjena dva pomenuta gena, a zatim je kukuruz ponovo zaražen ovom gljivom i zasađen u zagađeno zemljište. Rezultat – kukuruz je uvenuo. U poslednjem eksperimentu, geni gljive ubačeni su u drugu gljivu koja nema sposobnost da zaštiti biljke od žive, a zatim je kao i u prethodna dva eksperimenta ponovljen postupak. I ovaj rezultat potvrdio je početnu hipotezu – kukuruz je opstao i bio jestiv.

Ali to nije sve!

Za mene, ovo je dovoljna informacija da ovu gljivu uzdignem za jednu lestvicu iznad u nizu super power bića, ali to nije sve! Poslednjim eksperimentom otkriveno je da ova gljiva ima sposobnost da od žive prečisti slatku i slanu vodu za 48 sati.

Kao osobi čije je biće ispunjeno ekologijom, meni nema ništa značajnije od saznanja da je napravljen novi korak prema očuvanju planete, a upravo bi ova gljiva mogla da ima svoju ulogu u tom naporu.

Klimatske promene dovode do intenzivnijeg oslobađanja toksičnih materija u životnu okolinu, a voda, vodeni ekosistemi i zemljište već su ugroženi, te je svaka mogućnost da se umanji negativan uticaj novi uspeh.

Usvajanje ovakvih informacija, iznova me osvesti da jedini super junak u priči naših života na planeti može da bude priroda i da su svi odgovori na zagonetke života sakriveni u njoj.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti