Urbani zeleni krovovi

Urbanscape-structure1Urbanscape je sistem zelenih krovova koji nam donosi „Knauf Insulation.“

Proizvod je predstavljen, za tržište Srbije, na Sajmu građevinarstva u aprilu 2014. godine u Beogradu. Urbascape sistem predstavlja jedinstven kompletan sistem. U svom sklopu sadrži protivkorensku membranu, drenažni sistem sa ili bez rezervoara, Urban Green Roll supstrat i sloj vegetacije.

Inovacija sistema je sloj Urbanscape Green Roll, supstrat napravljen od vlakana kamene mineralne vune obrađenih tako da formiraju kompaktan stabilni flic.
Supstrat je 8-10 puta lakši u poređenju sa zemljanim supstratima. Može da zadrži 3 do 4 puta više vode u odnosu na svoju zapreminu i u poređenju sa drugim supstratima. Zadržavanje vode omogućava brži rast biljaka. Zbog svoje lakoće u suvom stanju ne ugrožava stabilnost konstrukcije objekata.

Pored estetske vrednosti zeleni krovovi imajui praktičnu i ekološku vrednost. Prednosti sistema su i velika apsorcija CO2, ušteda do 25 posto energije za grejanje i 75 posto za hlađenje, smanjenje efekta „urbanih toplotnih ostrva“.
Upotreba Urbanscape sistema osmišljen je za  pokrivanje ravnih krovova urbanih sredina, stambenih i nestambenih i industrijskih objekata. Pored krovova upotrebu imaju i u pejzažnoj arhitekturi.

S.J

foto: knauf insulation

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti