Svetski dan reciklaže

Foto-ilustracija: Unsplash (Gary Chan)

Svetski dan reciklaže ustanovljen je 2015. godine na Svetskoj konvenciji recikliranja, a obeležava se svake godine 18. marta, od 2018.

Globalna fondacija za reciklažu postavila je dve misije ovog Dana, a upućene su prema svetskim liderima i ljudima. Svetski lideri treba da uvide preveliku važnost reciklaže, koja mora da bude globalno pitanja i za šta je potrebna zajednička saradnja. Sa druge strane, ljudi širom sveta o reciklabilnim stvarima treba da razmišljaju kao o resursu, a ne o otpadu.

Recikliranje je prepoznato i u Ciljevima održivog razvoja UN do 2030. godine, predstavljajući ključni deo cirkularne ekonomije i načina da se zaštite prirodni resursi i životna sredina.

Zahvaljujući reciklaži, godišnje se uštedi preko 700 miliona tona emisija CO2, a predviđa se da će se povećati na milijardu tona do 2030.

Pročitajte još:

Ukoliko se reciklira, time se ne doprinosi samo smanjenju zagađenja otpadom, već i štedi energija, poboljšava kvalitet vode i vazduha, a doprinosi i borbi protiv klimatskih promena.

Ono što možemo da recikliramo jesu kartonske kutije, tetrapak i kartonska ambalaža od mlečnih proizvoda i sokova. Ipak potrebno je voditi računa da se ambalaža ispere, a da se sa kartonskih kutija uklone lepljiva traka, celofan i stiropor. Kada je reč o papiru, mogu da se recikliraju papirne kese, sveske, novine…

Plastične flaše takođe mogu da se recikliraju, ali je potrebno da se sa njih uklone čepovi. Plastika čepova je tvrđa i nju je potrebno odložiti posebno – recimo u kutije ,,Čep za hendikep“. U ambalažni otpad spadaju i limenke, čelični poklopci, poklopci od staklenih flaša, staklene flaše vode, sokova i alkoholnih pića i tegle.

Kada je reč o ostalom otpadu možemo da recikliramo palete od drveta, drvene gajbice, čepove od plute, tekstil i garderobu. I baterije mogu da se recikliraju ih je potrebno odložiti u specijalizovane prodavnice koje preuzimaju takav otpad.

Kada je reč o hrani, kako ne bi završila na deponiji kao organiski otpad, kompostiranjem možemo da je učinimo veoma korisnom.

Ovo nije jedina vrsta otpada koja može da se reciklira, ali je njima potrebno upravljati na poseban način, primera radi građevinskim otpadom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti