Srećna Nova godina!

Foto-ilustracija: Pixabay

Godinu za nama obeležilo je usvajanje novih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, otvaranje Klastera 4, osnivanje udruženja OIE Srbija, ali i ekološki protesti, kako zbog zagađenja vazduha, tako i zbog poslovanja kompanije Rio Tinto u našoj zemlji i otvaranja rudnika litijuma.

Vlada Republike Srbije najavljuje ulaganja u veću energetsku efikasnost, pošumljavanje, postrojenja za preradu otpadnih voda, zaštitu životne sredine, smanjenje zagađenja i upravljanje otpadom.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije ima za cilj stvaranje uslova za efikasno korišćenje energije i unapređenje energetske efikasnosti. Donosi novine, poput subvencionisanja poboljšanja energetske efikasnosti (zamena stolarije).

Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućuje građanima da proizvode i prodaju zelene kilovate. Zahvaljujući ovom zakonu raste interesovanje građana za postavljanje solarnih panela na krovove kuća i gotovo svi su zainteresovani da postanu kupci-proizvođači.

Foto: Printscreen/Fejsbuk/Ne davimo Beograd

Osnivanjem udruženja “Obnovljivi izvori energije Srbije” naša zemlja našla se mapi globalne energetike. Udruženje je osnovano sa ciljem da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije, tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena. Članovi udruženja su i lideri u igradnji i projektovanju solarnih elektrana, kompanija MT-KOMEX, kao i Solaris Energy – najveća solarna elekrana u domaćem vlasništvu u Srbiji.

“Čista Srbija” jedan je od najvećih projekata izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture u okviru kog će biti izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 kilometara potpuno novе kanalizacionе mrеžе u 14 opština i gradova.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u Briselu otvoren je Klaster 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja: Poglavlje 14 – Transportna politika, Poglavlje 15 –  Energetika, Poglavlje 21 – Trans-evropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene. Otvaranje Klastera 4 pruža se mogućnost za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive poveznosti.

Foto: EP

Tokom godine građani Srbije nekoliko puta su izašli na ulice kako bi protestvovali što zbog zagađenja vazduha, što zbog zaštite prirode, zemljišta, voda. Čini se da su najviše odjeka imali protesti protiv Zakona o eksproprijaciji. Naime kao glavni razlog izmena i dopuna ovog zakona, aktivisti su navodili kompaniju Rio Tinto koja je do sada uspela da otkupi manje od trećine predviđenog zemljišta, a ukoliko predlog zakona bude usvojen, strana kompanija lako će doći do svih neophodnih parcela. Sporni zakon povučen je i nije usvojen. 

Kako kompanija Rio Tinto i dalje nastavlja sa svim aktivnostima kada je reč o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji, ekološke organizacije i udruženja najavljuju proteste i za 2022. godinu.

U Glazgovu je održan samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP2 na kom je trebalo doneti odluke koje će ubrzati realizaciju Pariskog sporazuma, kao i da se postave novi ambiciozni ciljevi kako bi se zauzdalo globalno otopljavanje. Svetski moćnici su razgovarali, odlučivali, potpisivali nove sporazume, a koliko će se globalna situacija promeniti ostaje nam da vidimo.

Do tada, u želji da do promena dođe, SREĆNU NOVU 2022. GODINU želi vam tim Energetskog portala!

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti