Srbija, Slovenija i Mađarska – regionalna saradnja u oblasti energetike

Foto-ilustracija: Unsplash (lukas-lehotsky)

Srbija, Slovenija i Mađarska nedavno su udružile svoje berze električne energije, čime je omogućeno jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu. Ipak, ove tri države rade na daljoj saradnji u oblasti energije, odnosno povezivanju energetskom infrastrukturom i prenošenju znanja u vezi sa korišćenjem nuklearne energije.

O ovakvoj saradnji razgovarali su Veljko Kovačević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Bojan Kumer, ministar (zaštite) životne sredine, klime i energetike Slovenije.

Prema rečima državnoj sekretara Kovačevića, Srbija sa Mađarskom ima izuzetne odnose u gasnom sektoru, obe zemlje se snabdevaju preko gasovoda Balkanski tok, a za našu zemlju je važno što može da računa i na zalihe u skladištima gasa u Mađarskoj.

,,Planiramo da se bolje povežemo i gradnjom naftovoda Srbija-Mađarska, što će nam obezbediti dodatnu stabilnost u snabdevanju sirovom naftom i veću sigurnost u kriznim situacijama. Takođe, planiramo da do 2028. završimo Panonski koridor, kojim ćemo udvostručiti kapacitete za prenos električne energije na granici sa Mađarskom“, rekao je Kovačević.

Pročitajte još:

Kako je istakao, Srbija je zainteresovana za prenošenje iskustva Mađarske i Slovenije u vezi sa korišćenjem nuklearne energije.

,,Nuklearna energija predstavlja najstabilniji i najčistiji izvor energije u uslovima kada se u narednim decenijama očekuje dramatičan rast potrošnje. Ponosni smo na naše termoelektrane, ali moramo da se pripremamo za period u kojem ćemo morati da razmišljamo i o drugim izvorima bazne energije, kako bi izbegli razoran uticaj novih poreskih nameta koje EU planira da uvede na više industrija koje u svom proizvodnom procesu imaju značajan ugljenični otisak’’, rekao je državni sekretar.

On je dodao da je Srbija tek na početku procesa razvoja nuklearne energije i da bi od značaja bila pomoć Slovenije i Mađarske, pre svega u pogledu znanja u vezi sa izgradnjom i upravljanjem nuklearnim elektranama, s obzirom na to da obe zemlje imaju dugu tradiciju korišćenja nuklearne energije i planove za razvoj novih kapaciteta.

Trojica sagovornika saglasili su se da je energetska kriza podigla značaj povezivanja u regionu u cilju veće energetske sigurnosti i razmenili planove u vezi sa izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta i povezivanja u sektoru gasa, nafte i električne energije. Takođe je istaknut značaj formiranja zajedničke berze Srbije, Slovenije i Mađarske nastale zalaganjem sve tri strane, za razvoj tržišta u regionu, energetsku sigurnost i integraciju obnovljivih izvora energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti