Grad Novi Sad pametno reciklira

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

,,Novi Sad pametno reciklira’’, projekat je koji Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa kompanijom „Sekopak“ iz Beograda i Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“, u cilju unapređenja sistema primarne selekcije ambalažnog otpada i podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine.

Mira Radenović Bojić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine  je istakla da će kroz ovaj projekat građani moći na inovativan način da odlažu plastične flaše i aluminijumske limenke, a da je njegov cilj da se, pre svega, privuku mlađe generacije i motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji.

,,Ovo je način da pokažemo da i Srbija prati trendove iz industrije koji građanima pruža mogućnost da pored kontejnera za PET i zvona za staklenu ambalažu mogu ambalažu odlagati i u pametne mašine – reciklomate’’, rekla je Radenović Bojić

Prema njenim rečima, svaki „recikler“ će moći i da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacije „Reciklomat“ koja se može skinuti skeniranjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store. Aplikacija je besplatna, a preko nje mogu, pored sakupljanja bodova, da se vide i lokacije svih reciklomata, kao i kolika je njihova popunjenost.

,,Grad Novi Sad će svakog meseca animirati društveno odgovorne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona poput ulaznica za predstave, muzeje, izložbe, bazene i slično. Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec najbolje je da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine www.environovisad.rs’’, navela je Radenović Bojić.

Pročitajte još:

Violeta Belanović, generalna direktorka kompanije „Sekopak“, istakla je da ova kompanija kao operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom već trinaest godina sarađuje sa Gradom Novim Sadom, tokom kojih je realizovan veliki broj akcija, a da se danas postavljanjem reciklomata ova saradnja nadograđuje.

Jelena Subotina, volonter ispred „Zelene stolice’’ rekla je da volonteri danas pokrivaju svih pet lokacija u Gradu na kojim su postavljeni recikolamti i da joj je drago što mogu kroz edukaciju da doprinesu podizanju ekološke svesti Novosađana.

Kako se navodi na sajtu Grada Novi Sad, pet pametnih reciklomata raspoređeno je na centralnim gradskim lokacijama – na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice „KEJ SHOP“, na Trgu slobode, kod „Apolo centra“, u Ulici Žarka Zrenjanina 2, ispred Skupštine Grada Novog Sada, u Kineskoj četvrti, kod „Fabrike“, na Bulevaru despota Stefana 5, kao i kod glavnog ulaza na kupalište „Štrand“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti