Srbija može da bude lider u regionu u zelenoj gradnji

Foto-ilustracija: Pixabay

O izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji razgovarali su Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnici Saveta zelene gradnje Srbije.

Vesić je istakao da su prihvaćene gotovo sve sugestije tog saveta, podsećajući na to da se u Srbiji već gradi po sertifikatima zelene gradnje, a da će novi zakon biti samo iskorak u tom pravcu.

Kako je naveo energetski pasoš postaje obavezan, tako da bez njega, primera radi, niko neće moći da proda stan, dodavši da takav pasoš već sada imaju sve nove zgrade, navodi se u saopštenju.

On je ukazao na to da je zbog toga zakon predvideo rok u kojem „stare” zgrade moraju da pribave energetske pasoše i to – tri godine za državne, javne zgrade, pet godina za poslovne i 10 godina za stambene zgrade, s tim što će u poslednjem slučaju trošak snositi lokalne samouprave, a ne stanari.

Pročitajte još:

Vesić je rekao da zakon predviđa i obaveznu izradu tehničke dokumentacije u BIM tehnologiji, ali ostavlja rok za njenu primenu od dve i po godine, odnosno do 1. januara 2026. godine, uz napomenu da će investitori koji grade ekološki plaćati 10 odsto nižu naknadu za građevinsko zemljište.

Član Odbora direktora Saveta zelene gradnje Srbije Bojan Bogdanović ocenio je da će predviđene izmene omogućiti da Srbija bude lider u regionu u domenu zelene gradnje.

On je naglasio da je važno da zelena gradnja uđe u regulativu i da se stimulišu oni koji već „zeleno” grade.

Na sastanku je bilo reči i o načinu na koji će investitori ubuduće pribavljati sertifikate zelene gradnje, u skladu sa evropskim i svetskim standardima, pri čemu je postignut je dogovor da će to biti predviđeno posebnim pravilnikom u čijoj će izradi učestvovati i predstavnici Saveta zelene gradnje Srbije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti