Srbija prepoznala značaj biotehnologije i biomedicine

Foto-ilustracija: Unsplash (Ousa Chea)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović izjavila je da je Vlada prepoznala značaj biotehnologije, biomedicine i veštačke inteligencije kao prioritetnih oblasti u nauci, koje bi pre svega trebalo da doprinesu poboljšanju kvaliteta života građana.

Ministarka Begović je sinoć, u hotelu „Hajat”, prisustvovala svečanom otvaranju 4. međunarodnog kongresa Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA i HISPA BH, Međunarodnog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH) u Beogradu i Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” pod nazivom ,,Uspešna i pravovremena prevencija – jedini put u zdravu budućnost”.

Ministarka je tom prilikom podsetila na to da se poslednjih nekoliko decenija razvija sasvim nova oblast – biomedicina, koja podrazumeva kombinovanje prirodnih nauka i njihovu primenu u kliničkim ispitivanjima i praksi, uz ocenu da je verovatno ovo oblast koja doživljava najveći napredak.

Ona je istakla da je jedan od strateških projekata države izgradnja  BIO 4 kampusa, koji će okupiti sve ključne igrače koji će raditi na razvoju biomedicine u Srbiji, objasnivši da napredak u biotehnologiji omogućuje naučnicima da se koriste potpuno novim alatima i tehnikama, kao i da razvijaju potpuno nove pristupe u medicini.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, zahvaljujući razvoju tehnologije, personalizovana medicina omogućava da se odaberu najbolji mogući pristupi u dijagnostici, lečenju, ali i prevenciji, uzimajući u obzir individuu – čoveka.

Foto-ilustracija: Pixabay

,,Prevencija je ključna u medicini jer, pored toga što može da pomogne u smanjenju učestalosti bolesti, dovodi do poboljšanja zdravstvenog ishoda i spasavanja života“, navela je ministarka i precizirala da u prevenciju spadaju mnogi tradicionalni oblici, kao što su vakcinacija, skrining, rana detekcija bolesti, promena životnog stila, ali i mnoge savremene tehnologije.

Kako je ministarka objasnila, različiti senzori, aparati i roboti omogućavaju praćenje pacijenata u njihovom uobičajenom okruženju. Upliv veštačke inteligencije u sve sfere života, a posebno u medicini, doveo je do toga da je mašinsko učenje postalo integralni deo medicine u nekim oblastima.

,,Mi mašine učimo da nam pruže podršku i pomoć u procesu donošenja odluka kroz analize različitih rezultata CT skenera, magnetne rezonance ili drugih medicinskih podataka, tako da veštačka inteligencija dobija sve važniju ulogu u medicini’’, istakla je ministarka Begović.

Ona je zaključila da je bitno da se jačaju ne samo prirodne i tehničke, već i društvene nauke, kao i da se sve one usmeravaju ka medicini, odnosno biomedicini, kako bismo zajedno mogli da razvijemo najbolja rešenja za dobrobit zdravlja građana.

Prisutnima su se kao domaćini skupa obratili presednik HISPA i ISBH Nebojša Tasića i direktor IKVB „Dedinje” Milovan Bojić, a učestvovali su i ministar prosvete Branko Ružić, ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Prisutni su na početku skupa pogledali projekciju filma „HISPA 10 godina” i imali priliku da vide naučni performans robota Ema, pripremljen u saradnji sa Centrom za robotiku Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon čega su dobitnicima uručene povelje za doprinos u radu HISPA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti