Izgradnja Bio 4 kampusa počinje sledeće godine

Foto: Vlada Republike Srbije

Biopolis, kampus koji obezbeđuje prostor za aktivnosti biomedicinskog istraživanja i razvoja i promoviše saradnju između privatnog i javnog sektora, obišle su u Singapuru premijerka Ana Brnabić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovaca Jelena Begović.

Premijerka je tim povodom izjavila da je bilo vrlo inspirativno videti ovakav kampus, koji je jedan od prvih biotehnoloških kampusa u svetu, najavivši da će sledeće godine početi izgradnja našeg Bio 4 kampusa, koji će mnogo značiti za srpsku nauku i ekonomiju, a da će se već sada krenuti sa izdavanjem lokacijskih uslova.

Ona je ocenila da je izgradnja Bio 4 kampusa veoma dobar znak za to da Srbija ide dalje i da može da nastavi da gradi uspeh koji je postignut u digitalizaciji u proteklih pet godina.

,,Očekujem da će nam to u narednim godinama doneti brži ekonomski razvoj, odnosno dalji rast plata, penzija i sve jaču Srbiju’’, zaključila je premijerka.

Ministarka Begović podsetila je na to da je Singapur pre 20 godina odlučio da jedan od prioriteta razvoja države bude upravo biotehnologija, kao i jasna usmerenost u razvoj i profilisanje kadrova, što je ekonomiju ove zemlje značajno ojačalo.

Ona je posebno naglasila da je izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu strateška odluka Republike Srbije, jedna od najboljih ideja i najveće ulaganje u nauku koje smo imali u proteklih nekoliko decenija.

,,Planirano je da izgradnja BIO4 kampusa počne u avgustu ili septembru 2023. godine i trajaće dve godine, što će biti pokretač za dalji razvoj društva’’, rekla je ministarka.

Delegacija Republike Srbije dobila je korisne savete tokom obilaska kompleksa Biopolisa i upoznala se sa načinom njegovog rada, kao i prednostila i izazovima koji postoje u procesu razvoja biotehnologije i koncepta bioekonomije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti