Otvorena prva Međunarodna konferencija ,,Biotech Future Forum 2022’’

Foto: Vlada Republike Srbije

Prva Međunarodna konferencija ,,Biotech Future Forum 2022’’, koja je otvorena u Palati Srbija, predstavlja prvi ovakav događaj u organizaciji Vlade Srbije, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konferenciju su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici više od 20 zemalja sveta, a okupila je tri sektora društva sa najvećim uticajem na razvoj biotehnologije – javni i privatni sektor i akademsku zajednicu, u cilju podsticanja saradnje i razmene znanja i iskustava.

Biotehnologija je ključna za unapređenje rešenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija. Rastuća ulaganja i tehnološki napredak ubrzali su razvoj i mogućnosti primene biotehnologije, koja će u budućnosti još više oblikovati svet.

Pročitajte još:

Međunarodnim kompanijama i učesnicima konferencije prikazan je koncept budućeg BIO 4 kampusa i potencijal za ulaganje u istraživačko-razvojne projekte u Srbiji.

Tom prilikom predsednica Vlade izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Beograd domaćin prve Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije’’.

,,Nadam se da je ovo za nas samo početak i prvi korak da se Srbija pozicionira među liderima u oblasti biotehnologije u Evropi. Nauka, inovacije, tehnologije i kreativnost su naša snaga i upravo zahvaljujući tome Srbija se u poslednjih deset godina mnogo promenila’’, rekla je premijerka i naglasila da će biotehnologija, biomedicina, bioinformatika i biodiverzitet biti među najvažnijim prioritetima nove vlade, što će biti u fokusu rada BIO 4 kampusa.

Foto: Vlada Republike Srbije

Na konferenciji je zvanično otvoren i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, koji je osnovan u partnerstvu Vlade Srbije i Svetskog ekonomskog foruma. Centar je deo globalne mreže od 16 centara Svetskog ekonomskog foruma i to je prvi centar u okviru mreže koji će biti vodeći za biotehnologiju i veštačku inteligenciju u domenu zdravstva.

Gospodin Brende naveo je da su se osnivanjem Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu početkom ove godine, Svetski ekonomski forum i Vlada Srbije obavezali da će podržati ubrzano usvajanje novih tehnologija u Srbiji.

Administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ahim Štajner rekao je da biotehnologija može da dovede do novih rešenja koja će doneti opipljivu korist ljudima širom sveta, kao što je potpuno izlečenje nekih bolesti, kao i da pomogne čovečanstvu da se izbori sa ogromnim izazovima kao što su obezbeđivanje dovoljne količine hrane i napredak u borbi sa klimatskim promenama.

Štajner je napomenuo da UNDP podržava Vladu Srbije u procesu digitalizacije i uvođenja digitalnih rešenja, na dobrobit privrede, građana i građanki.

,,Da bismo pomogli Srbiji da iskoristi prednosti biotehnologije, ne samo za sebe, već i za napredak regiona i šire, pomažemo rad novog Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu. Naš zajednički zadatak je da stvorimo adekvatnu regulativu i obezbedimo da se ove nove tehnologije razvijaju, testiraju i koriste za dobrobit celog društva, tako da niko ne bude izostavljen’’ poručio je on.

U okviru konferencije održan je liderski panel i nekoliko stručnih tematskih sesija na kojima su učestvovali najistaknutiji stručnjaci iz oblasti biotehnologije.

Diskusijom su obuhvaćene i teme bioinformatike, bioinženjeringa, korišćenja podataka u razvoju zdravstva i biotehnološkog razvoja, promocije javnih politika i naučnih dostignuća i mogućnosti njihove primene, posebno u oblastima medicine i zdravstva.

Lokalna zajednica imala je priliku da čuje više o rešenjima iz Izraela, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Indije, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Australije i drugih zemalja koje su među liderima u ovoj oblasti.

Učesnici konferencije upoznali su se i sa biotehnološkim potencijalima Srbije i aktivnostima naših istraživača i institucija kao što su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut BioSens i Državni data centar.

Konferencija „Biotech Future Forum’’ ima za cilj da postane redovno godišnje okupljanje nove biotehnološke zajednice u našoj zemlji i pozicionira Srbiju kao zemlju novih tehnologija, znanja i inovacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti