Može li ruski gas preko turskog čvora da snabdeva celu Evropu?

Foto-ilustracija: Pixabay (Robzor)

Rusija se sprema da tranzit gasa iz oštećenih gasovoda „Severni tok“ preusmeri preko Crnog mora u Tursku. Gasovod “Turski tok” je jedini koji sada ruski gas doprema punim kapacitetom, a mogao bi biti i glavni za čitavu Evropu.

Turska ima tri dotoka ruskog gasa – stari kroz Ukrajinu i dva direktna „Plavi tok“ i „Turski tok“. Predsednici Putin i Erdogan dogovorili su se da se u Turskoj napravi gasno čvorište preko kojeg bi mogao da se snabdeva ceo stari kontinent.

„Evropa razmišlja kako da obezbedi energiju za predstojeću zimu. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na poslednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta preko kojeg Evropa može da koristi ruski gas„, rekao je turski predsednik.

Tursko gasno čvorište predviđa gradnju tri nova gasovoda. Turski mediji prenose – jedna trasa išla bi do Italije, druga preko Bugarske u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju, a treća, preko Rumunije, Mađarske u Zapadnu Evropu. Sa „Balkanskim tokom“, koji se snabdeva iz „Turskog toka“ naša zemlja je već na tranzitnoj trasi tog sistema.

„Podsetiću da iz Rusije može da se transportuje, prema Turskoj i posle dalje u Evropu i gas iz bivših sovjetskih republika koje takođe imaju velike količine gasa. Očigledno je to nešto što nije vezano samo za “Turski tok”, čim se pominju i novi gasovodi“, rekla je Jelica Putniković, urednica portala „Energija Balkana“.

„Turski tok“ nema više ni tehničkih prepreka za bezbedan rad. Krajem septembra kompanija „Turski tok“, registrovana u Holandiji, ostala je zbog sankcija bez izvoznih licenci. Mađarska je potvrdila da joj je licenca vraćena. 

„Holandske vlasti su dale izvozne dozvole za opremu Gaspromovoj holandskoj firmi, koja upravlja „Turskim tokom“ čime je obezbeđeno dugoročno održavanje gasovoda. To mi je potvrdio i holandski ministar energetike i predstavnici Gasproma. To je izuzetno važno za sigurnost snabdevanja Mađarske gasom. Turski tok je danas jedini gasovod u Evropi kojim bez problema teče gas od Istoka ka Zapadu“, napomenuo je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Turska je već gasno čvorište. Pored dotoka ruskog gasa ima i Južni gasni koridor koji čine gasovodi TANAP I TAP. Njima se isporučuje gas iz Azerbejdžana u više zemalja zaključno sa Italijom.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti