EU – Skladišta gasa puna do 80 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay (geralt)

Zemlje članice Evropske unije postigle su zacrtani cilj i mnogo pre roka su napunile skladišta gasa do najmanje 80 odsto uprkos čestim prekidima u snabdevanju gasom.

Prema pisanju Euractiv-a vest o postignutom cilju saopštila je Kadri Simson, predstavnica EU za energetiku.

EU je u maju donela odluku da sva skladišta do 1. novembra budu popunjena najmanje 80 odsto kako bi bili spremni za zimu. 

„Države članice i kompanije su uradile odličan posao. Hajde da nastavimo da popunjavamo tamo gde je nivo još niži i primenimo plan EU za smanjenje potražnje. Ovo će nam pomoći da bezbedno prebrodimo zimu“, rekao je Simson u sredu na Tviteru.

Skladišta u Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj popunjena su više od 80 odsto.

Dok je situacija u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Holandiji, Rumuniji i Slovačkoj nešto drugačija, u toku je punjenje skladišta i oni bi uskoro trebali da ispune zacrtani cilj od 80 odsto.

Kada je reč o Holandiji, koja je ključna zemlja za skladištenje gasa u Evropi, blizu je ispunjenju cilja od 80 odsto, a u planu je da popune skladišta do 90 odsto.

Nažalost Bugarska i Letonija nisu uspele da popune svoja skladišta prema predviđenom planu.

Podsetimo, Evropska komisija je ranije objavila plan za okončanje zavisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriva do 2027. godine i brži prelazak na zelenu energiju vredan više od 210 milijardi evra.

EK ističe da potrošnju energije do 2030. godine treba smanjiti za 13 odsto, umesto predloženih devet odsto. Kao i da do 2030. čak 45 odsto energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora, umesto planiranih 40 odsto.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti