Letonija, Austrija i Slovačka imaju najveća skladišta gasa u EU

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon što su prošlog meseca sklopile sporazum o obaveznom skladištenju gasa, Letonija, Austrija i Slovačka trenutno imaju najveće zalihe gasa za sledeću zimu u poređenju sa godišnjom potrošnjom.

Slovačka je već napunila svoja skladišta do 36 odsto godišnje potrošnje, pokazuju podaci koje je objavilo udruženje operatera gasne infrastrukture. Takođe, postoji skladište u Češkoj povezano na slovačku distributivnu mrežu.

Ovim skladištima, Slovačka pokriva više od polovine potrošnje i trebalo bi da prebrodi narednu zimu bez većih ograničenja čak i ako Rusija potpuno obustavi uvoz gasa u Evropu.

Unutar EU, samo Austrija i Letonija imaju veća skladišta ako se ne računaju slovački objekti u Češkoj, iako brojevi nisu poznati za Estoniju i Litvaniju. Austrija ima rezerve jednake 43,3 odsto godišnje potrošnje, dok Letonija prednjači u EU sa više od 78 odsto.

Pregovarači Evropske unije složili su se prošlog meseca o obaveznim obavezama za skladištenje gasa za zemlje EU  sa ciljem da zalihe ubudu popunjene najmanje 85 odsto do 1. novembra 2022.

Sporazum, čiji je cilj da se skladište podeli između zemalja EU „u duhu solidarnosti“, usledio je nakon prošle zime koju je obeležilo nisko skladištenje gasa u EU, visoke cene energije i poremećaji u snabdevanju ruskim gasom.

Slovačko ministarstvo ekonomije ranije je saopštilo da želi da ima dovoljno gasa u rezervoarima za skladištenje kako bi izdržala narednu zimu pre nego što gasovod Severni tok 1 bude zatvoren radi popravke. Koliko će trajati rezerve zavisi i od toga koliko će zima biti hladna.

Ipak, ne mora sav gas u slovačkim rezervoarima pripadati Slovačkoj. Svaka kompanija, uključujući i inostrana, može da ima skladište gasa. Vlada, međutim, može da blokira ovaj gas u korist ugroženih potrošača ukoliko bude potrebno.

Gašenje Severnog toka 1 očekuje se u narednih nekoliko dana. Strah je da će ruski predsednik iskoristiti ovo gašenje da potpuno zaustavi uvoz. Zemlje EU se, dakle, pripremaju za najgore. Nemačka je već proglasila drugi nivo upozorenja svog kriznog plana od tri nivoa.

Nemačka ima rezerve popunjene samo do 14,55 odsto. Prema rečima nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka, zemlja se suočava sa pretnjom industrijskih gašenja ako se ograničene zalihe ne poboljšaju do zime.

Izvor: EURACTIV.com/EURACTIV.sk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti