Evropski parlament traži stroža pravila za smanjenja emisija štetnih gasova

Foto-Ilustracija: Pixabay (digifly840)

Evropski parlament usvojio je izveštaj u kojem se traži da se uvedu strožije kontrole i pravila, kada je reč o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, za sve zemlje članice.

Kako prenose svetski mediji, sve države članice će morati, u skladu sa novim pravilima, da smanje emisije gasova u rasponu od 10 do 50 odsto.

Prema rečima članova Parlamenta na ovaj način se postavljaju ista pravila igre za sve koji emituju štetne gasove u Evropi. Svaka država može samostalno da ide ka ostvarenju svojih klimatskih ciljeva kako im odgovara, ukoliko su usklađeni sa pravilima Evropske unije.

Nova pravila uvode i veću transparentnost kada je reč o procesu smanjenja emisija. Evropski parlament traži i veća ograničenja u trgovini dozvolama za emisije između država članica, kao i usmeravanje prihoda od trgovanja emisijama u klimatske projekte.

Kako se dalje navodi, zahtevaju se i veće kontrole emisija iz postrojenja na biomasu kako se ne bi dogodilo da korišćenje održivih goriva emituje veće emisije od fosilnih goriva

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti