Novo istraživanje: Emisije sa efektom staklene bašte su direktan uzrok promeni količine padavina u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay (pictures101)

Naučnici Met Ofisa, meteorološke službe za Veliku Britaniju, sproveli su istraživanje koje je pokazalo da emisije sa efektom staklene bašte, koje su posledica ljudskog faktora, direktno utiču na promenu količine padavina u Evropi.

Nova studija je pokazala da su emisije staklene bašte odgovorne za to da se u zimskim mesecima sa jedne strane povećavaju sušni periodi u predelu Mediterana, dok se sa druge strane u ostatku Evrope beleži povećanje padavina.

Na svetskom nivou, kako temperatura zemljine površine raste, nivo vlage se povećava stopom od 6-7 odsto po stepenu celzijusa, što ima uticaj na količinu padavina.

Inovativni metod koji su naučnici koristili u ovoj studiji omogućio im je da unapređeno prate i razumeju olujne staze u severnom Atlantiku, zato što one donose evropske padavine.

Takođe, metod im je omogućio da promene u klimi sagledaju iz više uglova, odnosno da se uporede različiti scenariji pod različitim okolnostima. To znači, da su naučnici prilikom istraživanja mogli da isključe neke od faktora koji utiču na promenu klime, kao što je antropogeni uticaj, i da scenarijo sagledaju kao prirodnu pojavu. Zatim je omogućeno da se promena klime sagleda samo pod uticajem aerosola, te samo pod uticajem emisija sa efektom staklene bašte, i na kraju da se klimatske promene sagledaju pod uticajem aerosola i emisija sa efektom staklene bašte zajedno.

Ovakvo poređenje značajno je zato što aerosol i emisije sa efektom staklene bašte izazivaju različite promene. Primera radi, istraživanje ukazuje na to da emisije sa efektom staklene bašte utiču na povećanje sušnog perioda u području Mediterana, dok emisije aerosola imaju tendenciju da povećaju količinu padavina.

Prema tome, uticaj gasova sa efektom staklene bašte na promenu klime ublažen je posredstvom emisije aerosola. Problem nastaje ukoliko emisije aerosola budu smanjene, jer će u tom slučaju emisije sa efektom staklene bašte imati jači uticaj na promenu klime, dok će povećanje aerosola dovesti do jačih padavina. Posledice ovog disbalansa odraziće se kroz sve češće ektremne pojave suša i poplava.

Sve ovo dalje ukazuje na to da postoji opasnost od ekstremno sušnih perioda na Mediteranu, a sa druge strane sve obimnijih padavina u ostalim delovima Evrope.

Istraživanje je sprovedeno za zimski period, kada se uočavaju značajnije razlike, zato što su u letnjim mesecima velika područja i u istočnoj i zapadnoj Evropi takođe pogođena periodima suša. Iako je studija sprovođena za zimski period, istraživanje je ukazalo na to da emisije sa efektom staklene bašte utiču na promenljivost padavina u svim godišnjim dobima.

Cela studija objavljena je u maju 2022. godine u Journal of Climate.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti