Reciklažom kose do zdravije planete

Foto-ilustracija: Unsplash (Hair Spies)

Jeste li razmišljali da odlazak kod frizera može da učini da novi izgled ne dobijemo samo mi, već i životna sredina? Ukoliko neko odluči da svoju dugu i zdravu kosu veoma skrati, ona se može iskoristiti za proizvodnju perika, što često ima humanitarni karakter, ali šta može da se uradi sa isečenom kosom koja nema dovoljnu dužinu za tako nešto?

Naša kosa sadrži azot, prema nekim podacima oko 15 odsto, što omogućava da njenim mešanjem sa drugim biorazgradivim otpadom postane kvalitetno đubrivo za kompostiranje. Takođe, istraživanjima je otkriveno da kosa pomaže poljoprivrednicima u borbi protiv određenih insekata i štetočina, što je čini dobrom zamenom za pesticide. Osim što direktno može da doprinese zdravlju prirode, može i da spreči njeno zagađenje. Prikupljena kosa prerađuje se u oblik kocke, a zatim se postavlja u odvode kako bi se sprečilo da ulje, nafta i druge zagađujuće materije završe u vodotokovima. Kosa ima sposobnost da apsorbuje značajnu količinu ovih zagađivača.

Pravilnim postupanjem ostacima kose zahvalnost mogu da nam daju i mnoga morska bića, čiji je opstanak ugrožen zagađenjem mora plastičnim otpadom. Naime, kosa se koristi kao sastojak u izradi biorazgradivih kesa. Zahvalnost možemo da dobijemo ne samo od morskih bića, već i od svih ostalih bilo da žive u slatkim vodama ili na kopnu. Veliki deo tknanine koju koristimo, u sebi sadrži plastiku koja se tokom pranja ili odlaganjem tkanine na deponiju, oslobađa i završava u otpadnim vodama i životnoj sredini. Čak i pamuk, kao prirodan materijal, doprinosi narušavanju zdravlja prirode, zahtevajući veliku količinu vode. Prema nekim podacima, kako bi se proizveo jedan odevni predmet od pamuka potrebno je skoro tri hiljade litara vode. Lepe vesti otkrivaju da zanatlije širom sveta pronalaze načine kako mogu da prerade kosu i iskoriste je za stvaranje korisnih predmeta. Oni kosu ručno predu, a zatim od nje proizvode ribarske mreže, kanape, povoce za kućne ljubimce i drugo.

Na još mnogo načina naša kosa može da se iskoristi, a za kraj ovog bloga izabrala sam farmaciju. L-cistein kojeg kosa sadrži, koristi se u farmaceutskim proizvodima koji služe za zarastanje rana. Čak i u tradicionalnoj medicini se kosa koristila za lečenje rana i zaustavljanje krvarenja.

Šta se dešava na drugoj strani?

Nakon što izađemo iz frizerskog salona, naša kosa se skuplja i ubacuje uglavnom u plastične kese, koje zatim završavaju na deponijama. U plastičnim kesama, s obzirom na to da nema dotoka kiseonika, kosa sedi i ispušta metan, gas staknele bašte koji je mnogo štetniji od ugljen-dioksida. Ukoliko se na deponijama plastične kese napunjene kosom pale, takođe dolazi do emitovanja štetnih materija.

U nekim državama, kao što je Belgija, reciklaža kose široko je rasprostranjena. I u drugim državama sve više se ostacima kose upravlja na pravilan i pravedan način za našu planetu, što ohrabruje da će u narednom periodu i naši frizerski saloni početi sa primenom reciklaže. Na nama je zadatak da naredni put kada budemo posetili frizerski salon, razgovaramo sa našim frizerima o ovoj temi, informišemo ih i podižemo svest.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti