Proširenje nuklearne energije u Bugarskoj – Kozloduj u eri tranzicije

Foto-ilustracija: Unsplash (lukas-lehotsky)

Aprila 1970. godine, u blizini grada Kozloduj, postavljen je kamen temeljac za izgradnju prve bugarske nuklearne elektrane, još uvek najveće u regionu. To je bio prvi korak u razvoju nuklearne energije u Bugarskoj. Godine koje su prethodile ovoj odluci bile su ispunjene ozbiljnim studijama i raspravama, tokom kojih su razmatrani naučni, tehnički i međunarodni aspekti potencijalne izgradnje nuklearne elektrane.

U Kozloduju od 1974. godine podignuto je čak šest reaktora ruske proizvodnje. Trenutno su dva operativna, Kozloduj 5 iz 1988. godine i Kozloduj 6 iz 1993. godine. Prva četiri reaktora bila su deo rasprava i debata, zbog određenih problema, pa su sva četiri reaktora (Kozloduj 1, 2, 3 i 4) zatvorena kao deo obaveze tokom pregovora o pristupanju države EU, zato što nisu bili u potpunosti u skladu sa sigurnosnim standardima EU. Reaktori 1 i 2 zatvoreni su 2002,  blokovi 3 i 4 2006. godine, dok su reaktori 5 i 6 u funkciji.

U januaru je bugarska vlada odobrila planove za novu jedinicu u Kozloduju. Nove jedinice koje bi trebale da proizvedu veliku količinu električne energije zajedno sa druga dva funkcionalna reaktora, mogu pomoći Bugarskoj da smanji količinu gasa koji se koristi, naročito što čak 90 odsto potiče iz Rusije, podaci su World Nuclear Association.

PROČITAJTE JOŠ:

Proces razmatranja ove odluke započeo je 60-ih godina prošlog veka, što je kulminiralo 1966. godine, potpisivanjem sporazuma između Sovjetskog Saveza i Bugarske. Odluka je bila da se elektrana gradi na Dunavu na nešto manje od 200 km udaljenosti od glavnog grada Sofije

Foto-ilustracija: Unsplash (boudewijn-huysmans)

Vremenom, Bugarska se opredelila za proširenje svoje proizvodnje nuklearne energije kao alternative tradicionalnim fosilnim gorivima. U okviru ovog proširenja, najavljena je izgradnja dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Kozloduj – to su reaktori 7 i 8. Nove jedinice, sa ukupnim kapacitetom više od 2.000 megavata, koristiće drugačiju tehnologiju američke kompanije Westinghouse Electric. Bugarska će koristiti potpuno novu tehnologiju američke nuklearne kompanije Westinghouse, koja se nada da će preko bugarskog projekta ući na tržište EU, zato što u Evropi do sada nije učestvovala ni u jednom projektu. Realizacija sedmog bloka je otpočela, dok osmi reaktor čeka na dalje odluke.

Napredak i razvoj nuklearne energije u Bugarskoj odražava posvećenost zemlje diversifikaciji svojih energetskih resursa, kao i težnju ka modernizaciji i usklađivanju sa međunarodnim standardima i praksama. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti