Kenija planira 1.000 MV nuklearne energije?

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

U sklopu svoje vizije za postizanje određenog ekonomskog statusa sa srednjim dohotkom do 2030. godine, Kenija je najavila planove za pokretanje izgradnje svoje prve nuklearne elektrane 2027. godine. Ovo je vrlo ambiciozna inicijativa čiji je cilj da odgovori na rastuću potražnju za energijom u zemlji koja ima preko 53 miliona stanovnika.

Kada postane operativna, ova nuklearna elektrana trebalo bi da poboljša snabdevanje električnom energijom za dodatnih 1.000 MV. Ovo je ključni korak ka smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i termoelektrana

Lokacije koje se razmatraju za izgradnju su okruzi Kilifi i Kvale, ali će precizna lokacija biti odabrana nakon temeljne naučne procene, u skladu sa zahtevima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

PROČITAJTE JOŠ:

Država je još 2015. potpisala sporazum o saradnji u nuklearnoj energiji sa Kinom, radi eksperata i tehničke pomoći, a zatim sporazume o saradnji sa južnokorejskim kompanijama, Rusijom, Slovačkom, ali i SAD-om, navodi Uprava za međunarodnu trgovinu SAD-a.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ondrej Bocek)

Ovo je veliki korak za Keniju, koja se trenutno ponosi svojim vodećim mestom u proizvodnji geotermalne energije, za koju ima ogroman potencijal, mada je trenutna iskorišćenost oko 800 MV. Kenija je postavila ambiciozne ciljeve za geotermalnu energiju. Ima za cilj da proširi svoj proizvodni kapacitet geotermalne energije na 5.000 MV do 2030. godine.

Stanje energetike u Keniji je prošlo kroz stabilan rast poslednjih godina, pa i decenija. Država se može svrstati u jednu od najjeftinijih proizvođača geotermalne energije na svetu. Kenija je takođe pokušala da poveća pristup električnoj mreži, tako što je više nego udvostručila pristup električnoj energiji sa 32 odsto u 2013. na 75 odsto domaćinstava u 2022. godini, govore podaci Uprave za međunarodnu trgovinu SAD-a.

Kenija ulaže u OIE koji čine veliki deo njihove proizvodnje električne energije, primera radi, ima najveću pojedinačnu vetroelektranu u Africi, na jezeru Turkana. Geotermalna, hidro i vetro energija temelj su energetske mreže.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti