Rekonstruisani Sava Centar dobija BREEAM sertifikat za održivost objekta i energetsku efikasnost

Foto: Sava Centar

Stakleni omotač koji „štedi“ energiju, raznovrsno zeleno rastinje unutar i u okolini objekta, primena energetski efikasnih i održivih rešenja, upotreba inovativnih tehnologija… sve to čeka nas u obnovljenom Sava Centru koji svoja vrata posetiocima otvara početkom novembra.

Posle dve godine rekonstrukcije u koju je kompanija Delta Real Estate uložila preko 111 miliona evra, najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u Srbiji i ovom delu Evrope ispunjava sve uslove energetske efikasnosti i održivosti za dobijanje BREEAM sertifikata. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir prilikom dodeljivanja ovog sertifikata nisu vezani samo za energetsku efikasnost, već i koliko objekat učestvuje u emisiji gasova staklene bašte, do koje mere je garancija zdravlja i komfora, kakvo je upravljanje lokacijom i objektom, da li i do koje mere učestvuje u zagađivanju ili kako upravlja otpadima. BREEAM sertifikat jedan je od najvažnijih sistema rangiranja pokazaje koliki je uticaj objekta na životnu sredinu i najčešće se dodeljuje novoizgrađenim objektima. U slučaju Sava Centra radi se o rekonstrukciji postojećeg višenamenskog objekta pa su kriterijumi koje propisuje BREEAM morali biti prilagođeni ovome.

Foto: Sava Centar

“U dogovoru sa BREEAM sproveden postupak prilagođavanja kriterijuma za merenje održivosti kroz primenu Bespoke analize. Praktično, to znači da smo razvili prilagođene kriterijume za merenje održivosti Sava Centra koje je BREEAM usvojio.” kaže Katarina Gajić, direktorka projektovanja i izgradnje kompanije Delta Real Estate i dodaje: „Ovako koncipiran Sava Centar predstavljaće jedan od nekolicine kongresnih centara koji poseduje ovaj sertifikat, čineći na taj način primer dobre prakse mnogim svetskim konkurentima u kongresnoj industriji“.

Tokom rekonstrukcije Sava Centra primenjen je čitav niz rešenja u skladu sa EU Taxonomy kriterijumima koja značajno unapređuju energetsku efikasnost objekta i pozicioniraju ga visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara. Delta Real Estate, regionalni lider u industriji nekretnina i jedan od lidera u zelenoj gradnji u našoj zemlji, u svim fazama rekonstrukcije Sava Centra primenila je ove kriterijume.

Foto: Sava Centar

„Kroz aspekte zelene gradnje, od samog procesa projektovanja, moraju biti uključeni i aspekti održivih objekata. Već od početka razvoja investicije, počinjemo sa implementacijom ovih principa. Pored zakonske regulative koja se primenjuje kod konvencionalnih objekata, kod zelenih objekata postavljaju se stroži kriterijumi za odabir materijala, proračune termotehničkih instalacija i potrošnju električne energije. Pritom, vodimo računa o poreklu materijala, njihovom sastavu i supstancama koje se koriste za izradu građevinskih proizvoda. Težimo upotrebi prirodnih materijala sa lokaliteta gde se objekat nalazi“ ističe Katarina Gajić.

Radi se o objektu koji se prostire na skoro 100.000 metara kvadratnih, u koji godinama nije bilo značajnih ulaganja. Fasada koja je odavno prokišnjavala, nisu postojali adekvatni sistemi za hlađenje i grejanje, instalacije, oprema i nameštaj odavno su dotrajali, ili u velikom meri van funkcije, i sve to činilo je ovaj prostor neadekvatnim. Pored zastarelosti samog objekta, veliki izazov predstavljao je stakleni omotač na preko 7.000 kvadratnih metara po kojem je prepoznatljiv Sava Centar.  Osim očuvanja i modernizacije, akcenat je stavljen na povećanje energetske efikasnosti i uštedi elektične energije. Nakon detaljne analize, pronađeno je rešenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane, uz potpuno očuvanje autentičnog izgleda.

Foto: Sava Centar

„Sanacija fasade izvršena je prema originalnom projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića iz vremena gradnje Sava Centra, sedamdesetih godina prošlog veka. Nova stakla identične su boje kao stara, ali kada je u pitanju funkcionalnost, velika je razlika. Troslojna stakla novog staklenog omotača pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35 odsto. To znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature što predstavlja značajnu uštedu električne energije“ naglašava Katarina Gajić.

Iz autentičnog izgleda, velikih staklenih kosih prozora od temelja do krova proizilazi lepota Sava Centra kao posledica velikih količina dnevne svetlosti koja doseže do skoro svih prostorija unutar objekta. Dnevna svetlost u kombinaciji sa zelenilom, koja čini sastavni deo enterijera, čini svaki kutak Sava Centra veoma prijatnim za posetioce. Zbog toga je predviđena prava zelena oaza, kako u okolini Sava Centra na preko 18 hiljada kvadratnih metara koju će krasiti javorovi i likvidambari, tako i unutar objekta. Prilikom izbora rastinja vodilo se računa da ono odgovara nameni (zahteva manje količine vode, bolje trpi sušne periode, izvrno čiste vazduh) i ambijentu. Tako će enterijer krasiti visoke masline, Fikus Ali i Bucida bueras, terase u prizemlju biće prave zen bašte sa niskim rastinjem (žbunasto rastonje, trava, sedumi, crveni javor), dok će u zimskoj bašti biti pravi zeleni zid od odgovarajućeg rastinja.

Foto: Sava Centar

Sava Centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000m², ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela. Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne površine mogu iskoristiti za implementaciju solarnih rešenja. Na krovu Sava Centra biće postavljeno 912 solarnih panela proizvođača Exiome iz Španije, ukupne instalisane snage 501 kWp koji će preko invertora marke Siemens proizvoditi oko 600 MWh/god i na taj način uštedeti 226 tona CO2. Ovi sistemi doprineće smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća.

Svaka inovacija nosi visoke troškove i zbog toga ovakva ulaganja za investitore predstavljaju značajan izdatak kaže Katarina Gajić i pojašnjava da su npr. geotermalne pumpe znatno su skuplje od običnih električnih pumpi. Iako je period povrata investicije duži, operativni troškovi su manji što za investitore predstavlja značajan izdatak.

Foto: Sava Centar

„Održivo ponašanje nije luksuz koji svako može sebi priuštiti, čak i solarni paneli dodatno povećavaju troškove. Na ovom geografskom položaju nemoguće je instalirati dovoljno solarnih panela za snabdevanje energijom tokom cele godine“ ističe Katarina Gajić i dodaje: „Istina je da je zelena gradnja neophodna, ali nažalost, nije dostupna svima. Na našem tržištu, period povrata investicije za zelenu gradnju je produžen. Stanje u državi usporava promenu, ali promene će doći. U Delta Real Estate-u smo odlučili da krenemo tim putem jer shvatamo da za 10 godina održivost postaje ključna za opstanak. Međutim, tokom tih 10 godina, prvih pet godina će biti izazovnih. Ako ne usvojiš održive prakse, suočićeš se s većim porezima i teže ćeš pronaći zakupce. Već sada, aktuelni zakupci postavljaju zahteve tražeći sertifikate, usaglašavanje s EU klasifikacijom, instalaciju električnih punjača i smanjenje emisije CO2 i druge, koji primoravaju prelazak na zelenu gradnju”.

Ovako koncipiran Sava Centar predstavlja inspiraciju za mnoge druge kongresne centre, ne samo u regionu već i u celoj Evropi. Dobijanjem BREEAM sertifikata Sava Centar dobija mogućnost organizovanja različitih događaja za čije održavanje je uslov održivost i energetska efikasnost objekta. Pored ovoga obnovljeni Sava Centra ponudiće i nove sadržaje: 45 sala za sastanke različitih kapaciteta, Veliku dvoranu sa 4.000 sedećih mesta, preko 8.000 izložbenog prostora, ali i jednu od najvećih Immersive sala na svetu. Imajući sve ovo u vidu, od jedinstvenog koncepta i višenamenskog karaktera, preko implementacije društveno odgovornih i tehnoloških rešenja, uz primenu inovativnih tehnologija, učiniće da Sava Centar bude idealno mesto za organizaciju najrazličitijih događaja.

Izvor: Sava Centar

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti