Proglašeni pobednici konkursa “Postajemo cirkularni”

Foto: Promo

Zagađenje, otpad, ekološki problemi, nekontrolisano korišćenje prirodnih resursa predstavljaju sve veći problem za naše društvo.

Često su ideje i predlozi pojedinaca ključni u rešavanju problema. Mogućnost da na kreativan način predlože ideju za rešavanje ekoloških izazova pomoću principa cirkularne ekonomije imali su učesnici Konkurs za angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji

CirEkon, uz podršku EIT Food, organizovao je ovo takmičenje koje је osmišljeno kao međusektorsko takmičenje za rešavanje kritičnih ekoloških izazova. 

Učesnici su morali da osmisle ideju koja doprinosi razvoju i boljitku zajednice. Mogli su da se prijave fizička lica, predstavnici organizacija civilnog drzuštva, preduzetnici, istraživači, studenti doktoriskih studija ili master studija, predstavnici startapova.

Najkreativnije i najbolje ideje učestvovale su u finalu, a stručni žiri koji su činili predstavnici CirEkona i ekseperata za cirkularnu ekonomiju Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, imali su težak zadak i morali su da odaberu tri najbolje.

“Sve ideje koje su ušle u finale su zaista odlične. O njima smo razgovarali, vagali, ocenjivali po raznim kriterijumima kako bi doneli pravu odluku”, kaže Milan Veselinov, direktor i osnivač CirEkona.

On je pozvao sve učesnike konkursa da se priključe, da zajedno unaprede svoje ideje i rade na njima. Da ih razvijaju u smeru da imaju veći obuhvat i da konkretne probleme reše što direktnije moguće, a da je CirEkon tu da sarađuje sa njima i da im pomogne koliko je to u njihovoj mogućnosti.

Foto: EP – Prvo mesto

Pobednici konkursa

Na prvom mestu je “New page – Make a change” Sare Brkić i Emilije Drndarski, na drugom “Torbalon” Radmile i Nikole Trebovca, dok je treće mesto pripalo Goranu Gabriću i ideji “Mobile units for circular education”. Nagradu popularnostu dobile su Marija Lazić i Jelena Ružić za “Circular lifestyle education”. 

“Za konkurs smo saznali na fakultetu od profesora Vladimira Mihajlova koji nam je nam je predložio da se prijavimo. Već dugo razmišljamo o ovakvim temama i želele smo da napravimo rešenje koje će okupiti više različitih institucija i pojedinica, da ih umrežimo sve zajedno. Ideja je da to rešenje istovremeno bude vrlo jednostavno i opipljivo svima”, kažu za Energetski portal Sara Brkić i Emilija Drndarski.

Kako objašnjavaju na projetku su radile dve nedelje, a njihov plan je da nastave sa razvojem ideje.

“Konsultovaćemo se, prvenstveno da vidimo kako možemo da unapredimo projekat, a zatim i kako da ga izvedemo. Najviše bi volele da ovo što smo smislile da se relazuje”, dodaju pobednice.

Tokom završnog događaja takmičenja finalisti su imali priliku da sve o cirkularnoj ekonomiji čuju od Aleksandra Vučinića, šefa grupe za cirkularnu i zelenu ekonomiju Ministarstva zaštite životne sredine i Siniše Mitrovića, rukovodioca Centra za cirukalrnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Prisustvovali su i panel diskusiji “Inovacije – motivacija za saradnju izmedju gradjana i organizacija” na kojoj su učestvovali Nikola Stanojević, White Lemur, Aleksandra Lazović – Lønningen, Eat Me App, Marko Mihailović, Bitgear Wireless, Maja Žikić, Foodscale Hub,  Milica Radulović, Impact Hub Beograd i Marko Mihailović, Bitgear Wireless Design Services.

Dok je o važnosti učestvovanja civilnog sektora u tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji govorio Igor Jezdimirović, Predsednik Upravnog odbora, Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“.

O ko-kreaciji u razvoju inovativnih proizvoda o svom iskustvu govorila je Milica Pojić iz Naučnog institua za prehrambene tehnologije.

U sastavu stručnog žirija bili su Milan Veselinov, CirEkon, Igor Jezdimirović, Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine”, prof. Dr. Dubravka Škunca, Evropska komisija i  Małgorzata Młynarska, EIT Food.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti