Počela sanacija i rekultivacija deponije u Sovljaku

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Bogatiću u naselju Sovljak uskoro će biti rešen dugogodišnji ekološki problem. Nakon 30 godina nepravilnog odlaganja otpada, počeli su radovi na sanaciji i rekultivaciji deponije.

“Deponija u ovom naselju je veliki ekološki problem. U njenoj blizini nalazi se više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina. Plan nam je da zatvorimo još jednu deponiju u ovoj opštini”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima u ovoj godini potrošena su značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države, dodavši da će izgradnjom regionalnog reciklažnog centra u Valjevu, koji je planiran za početak naredne godine, biti rešen problem odlaganja otpada za čitav okrug.

Regionalni reciklažni centar u Valjevu je jedan od osam centara koje Ministarstvo gradi, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj. Imamo plan i prioritete za narednu godinu kako bismo učinili život građana kvalitetnijim. Gradićemo stotine kilometara kanalizacione mreže, prečistače otpadnih voda i moderne regionalne centre za upravljanje otpadom”, istakla je ministarka.

Kako je naglasila sva mehanizacija, koja je prethodnih godina korišćena u izgradnji puteva, škola i bolnica, sada biti preusmerena na izgradnju zelene infrastrukture, što će značajno unaprediti kvalitet života građana Srbije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti