Opštini Kula oko 2.8 miliona dinara za sanaciju divljih deponija

Foto: Opština Kula

Divlje deponije na teritoriji opštine Kula uskoro će biti sanirane. Za projekat “Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje deponija na teritoriji opštine Kula“ dodeljena su sredstva u iznosu od 2.728.400 dinara. Ugovor sa Ministarstvom životne sredine o dodeli ovih sredsava potpisao je predsednik opštine Damjan Mijanić, navodi se u saopštenju.

“Lokacije na kojima se planira saniranje divljih deponija su atari naseljenih mesta Kula, Ruski Krstur i Sivac. Osnovni cilj predloženog projekta je da se očuvaju površina i funkcija zemljišta, tj. sprečavanje daljih promena na površinskom sloju zemljišnog reljefa koje nastaju kao posledica delovanja otpada i smeća koji se lageruje duži vremenski period. Na pomenutim lokacijama se planira kompletna sanacija i postavljanje obaveštenja kojima će se stanovništvo obaveštavati da mesto nije predviđeno za odlaganje smeća”, rekao je predsednik Miljanić.

Kako je istakao projekat je zamišljen tako da rešava problem očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, a da je plan da se u narednom periodu na kompletnoj površini posadi trava i napravi vetrozaštitni pojas, kako bi se napravila višestruka korist za okolinu.

Podsetimo, oko 500 divljih deponija koje se nalaze na teritoriji 43 grada i opština u Srbiji, biće očišćeno tokom septembra, zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine koje sufinansira projekte uklanjanja divljih deponija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti