Prvi autonomni električni brod uskoro isplovljava

Autonomni električni teretni brod “Jara Birkland“ (YARA Birkeland) uskoro bi trebalo da krene na svoje prvo putovanje. Ovaj transporter bez posade, sa nultom emisijom gasova, prvi na svetu, prevoziće teret između dva norveška grada Heroje i Brevika.

Do sada su, između ova dva grada, kamioni prevozili robu, a ukoliko prva plovidba bude uspešna, ovaj brode će u potpunosti zameniti šlepere. Prema procenama stručnjaka, autonomni električni brod, zameniće 40.000 putovanja kamionom godišnje i znatno će smanjiti emisije štetnih gasova.

Kompanija “Jara Internacional” (Yara International) još prošle godine je započela tesiranja i sve neophodne pripreme, kako bi ovaj autonomni brod bez ikakvih smetnji zaplovio.

U prvu plovidbu, ovaj teretni brod, će poći uz pomoć daljinskog nadzora i on će uvek postojati tokom plovidbe. Prema planovima, u nekom trenutku u budućnosti, utovar i istovar biće u potpunosti automatizovani. 

Jara Birkland“ opremljen je odgromnom baterijom od 7 MWh, dugačak je gotovo 80 metara, a širok 15. Ovaj brod pokreće pogonski sistem od 900 kW, maksimalna brzina koju može postići je 25 kilometara na sat i u teretnom prostoru ima mesta za 60 kontejnera, prenose svetski mediji.

Opremljen je različitim sistemima za upravljanje i navigaciju, kao i senzorima koji su neophodni za daljinsko i autonomno upravljanje. 

Sa velikim nestrpljenjem se očekuje prva plovidba ovog broda, ukoliko sve protekne u najboljem redu, ovakvi brodovi i njihova upotreba u transportnom saobraćaju mogu da donesu velike promene u pomorskoj industriji, koja je “poznata” po ogromnim emisijama štetnih gasova.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti