Počela sanacija deponije u Trsteniku

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Počeli su radovi na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Osaonici, na kojoj je više od 30 godina nepravilno odlagan otpad. Radove su obišle Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine i Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Ministarka je ukazala na to da će u ovoj fazi biti sanirano dve trećine deponije, dok će na preostalom prostoru biti urađena sanitarna kaseta kako bi se otpad propisno odlagao, dok se ne steknu uslovi da se Trstenik priključi regionalnoj deponiji u Kraljevu.

“Za ovu namenu smo iz budžeta Ministarstva izdvojili 66 miliona dinara. Izgradnjom modernog centra za upravljanje otpadom u Kraljevu, u koji će se odvoziti otpad sa teritorije nekoliko lokalnih samouprava, uključujući i Trstenik, deponija u Osaonici moći u potpunosti da se zatvori. Jedan od glavnih zadataka jeste i sanacija gradskih nesanitarnih deponija i uklanjanje divljih deponija. Tokom ove godine rešili smo problem deponije Stanjevine u Prijepolju, koja je sanirana i rekultivisana, saniramo deponiju Prelići u Čačku, a pored Trstenika, odvojena su sredstva i za nesanitarne deponije u Bečeju i Bogatiću”, naglasila je Vujović.

Ministarka je ukazala na to da je krajnji cilj da se kroz izgradnju zelene infrastrukture, regionalnih i reciklažnih centara, na čemu se uveliko radi, otpad u Srbiji tretira po najvišim standardima.

Prema njenim rečima, izuzetno je važno da se u svakoj lokalnoj samoupravi realizuju zeleni projekti, a pohvalno je što mnoge i same odvajaju sredstva za zelene projekte.

Vujović je uputila poziv lokalnim samoupravama da nastave da prate konkurse i više koriste podršku Ministarstva, navodeći da je Trstenik ove godine dobio sredstva na javnom konkursu za projekat pošumljavanja, a rezultat toga je hiljadu novih sadnica na teritoriji te opštine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti