Podrška reciklažnoj industriji važna za cirkularnu ekonomiju

Foto: Ministarsvo zaštite životne sredine

Postrojenje E-Reciklaža Niš bavi se tretmanom električnog i elektronskog otpada po svetskim standardima u skladu sa principima cirkularne ekonomije, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović je, prilikom obilaska postrojenja, istakla da je veoma važno posebno tretirati elektronski otpad jer on ne sme da završi na deponijama.

„Ovde se prerađuju otpadna ulja, freon koji izaziva efekat staklene bašte i neophodno ga je zbrinuti na najbolji način. Ovde se nalaze i stari televizori, frižideri, šporeti, koji moraju adekvatno da se tretiraju. Posebno me raduje što je E-Reciklaža u prethodnom periodu otvorila još 40 zelenih radnih mesta. Vlada Srbije i Ministarstvo koje vodim prepoznali su značaj reciklaže posebnih tokova otpada i zato već nekoliko godina unazad obezbeđujemo podsticaje za reciklere – rekla je Vujović.

Procene su, kaže Vujović, da se u Srbiji godišnje reciklira više od 100.000 tona otpada, a namera države je da i u narednom periodu podstiče ovu granu privrede. Ona je dodala da je država u ovoj godini odvojila pet milijardi dinara za reciklažu posebnih tokova otpada.

„Ove godine smo ušli u ritam kada je reč o podsticajima, jer su se do sada u tekućoj godini isplaćivala sredstva za prethodnu. Izmirili sva zaostala dugovanja prema reciklerima i isplatićemo uskoro subvencije za prvih devet meseci ove godine. Za nas je ova delatnost važna, jer nam je cilj postepeni prelazak na model cirkularne ekonomije, kako bi kroz proces reciklaže od otpada nastajali novi proizvodi, nova vrednost i nova zelena radna mesta“, rekla je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti