Pridružite se građanskom merenju kvaliteta vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Fred Rivett)

Budite deo projekta građanske inicijative u nauci „Vidljivi podaci za nevidljiv vazduh“!

Beogradska otvorena škola u saradnji sa Internet društvom Srbije i kompanijom „AllThingsTalk“ pokreće projekat građanskog merenja kvaliteta vazduha sa idejom da svako od nas može da doprinese prikupljanju otvorenih podataka, u svim delovima grada. Veći broj podataka će omogućiti, ne samo dobijanje preciznijih informacija prema lokacijama, već i njihovo brzo ažuriranje, kvalitetnije predstavljanje i praktičnu primenu u servisima koji će građani koristiti. Ovaj projekat nema za cilj da parira zvaničnim podacima već da osposobi građane da sami sakupljaju podatke i da ih dodatno informiše o tome kako da pronalaze informacije o kvalitetu vazduha, kako da ih javno dele i da na osnovu činjenica utiču na kreiranje javnog mnjenja o kvalitetu vazduha u svojoj životnoj sredini.

Ukoliko:

 • Vas zanima kvalitet vazduha, način praćenja zagađujućih materija;
 • Imate sklonosti ka elektronici, hardveru i programiranju;
 • Želite da budete deo pokreta građanske inicijative u nauci;
 • Vas zanimaju podaci i sve u vezi sa njima;
 • Želite da znate koje su institucije za šta nadležne i koji propisi regulišu ovu oblast;
 • Želite da sami i uz pomoć mentora sastavite i posedujete svoj uređaj za praćenje kvaliteta vazduha;
 • Spremni ste da uređaj držite aktivnim 6 meseci;
 • Spremni ste da se aktivno uključite u aktivnosti praćenja kvaliteta vazduha u Srbiji.

PRIKLJUČITE SE!

Foto-ilustracija: Unsplash (Davies Designs Studio)

Šta vas očekuje?

Izabrani učesnici proći će kroz obuku tokom koje će dobiti sva potrebna znanja i veštine da se aktivno uključe u građansko praćenje kvaliteta vazduha. Svim učesnicima biće obezbeđeni merni uređaji, neophodna oprema, kao i tehnička podrška za instalaciju uređaja i tokom građanskog merenja kvaliteta vazduha.

Obuka će biti održana 6. oktobra u Impact Hub-u, Makedonska 21, Beograd u okviru DESCON-a. Za obuku su predviđene dve grupe u sledećim terminima:

I termin 10:30 – 14:00h
II termin 15:00 – 18:00h

Uređaj za merenje kvaliteta vazduha biće sklopljeni tokom obuke uz podršku mentora i predati učesnicima na trajno korišćenje, kako bi učesnici mogli da nastave da prate kvalitet vazduha i nakon završetka našeg projekta. Uređaj meri koncentracije PM2.5 i PM10 čestica, temperaturu i vlažnost vazduha i mora biti postavljan na otvorenom, zaštićen od kiše, pokriven stabilnom WiFi mrežom, sa stalnim električnim napajanjem u blizini.

Kao učesnici, imaćete mogućnost da pratite kvalitet vazduha u realnom vremenu, da prikupljate podatke o tome i rezultate merenja delite sa velikim brojem ljudi u Srbiji i van nje, da podatke koristite za razvoj različitih digitalnih proizvoda i budete deo zajednice koja o kvalitetu vazduha govori na osnovu podataka. Kroz obuku ćete naučiti kako da sastavite svoj merni uređaj i povežete ga sa postojećim online platformama, kako da pronađete i razumete informacije zvaničnih institucija o kvalitetu vazduha. Razumećete koja institucija je za šta nadležna, na koje zakone i propise koji regulišu zaštitu kvaliteta vazduha možete da se pozovete u borbi za čist vazduh.

Šta se od vas očekuje?

 • Učešće na uvodnoj obuci za sklapanje i upravljanje uređajima za građansko merenje kvaliteta vazduha 6. oktobra;
 • Instalacija uređaja, u prvoj nedelji nakon obuke (do 11. oktobra);
 • Održavanje optimalnih uslova za rad uređaja (pokrivenost WiFi internet konekcijom, dostupnost izvora napajanja električnom energijom, izloženost spoljašnjem vazduhu i zaštita od direktnih uticaja atmosferskih padavina);
 • Aktivno učešće u građanskom merenju i deljenje podataka o kvalitetu vazduha na online platformi od oktobra 2019. do kraja januara 2020. godine;
 • Učešće u tri mit-apa tokom kojih ćemo se umrežavati i razmenjivati iskustva i znanja o otvorenim podacima i kvalitetu vazduha sa ostatkom zajednice.
Foto-ilustracija: Unsplash (Juniper Photon)

Na kraju, najvažnije, od vas očekujemo dobru energiju i radoznalost koje ćete razmenjivati sa zajednicom!

Rok za prijave je četvrtak, 3. oktobar 2019. godine do 17h.

Broj učesnika je ograničen. Mesta će se popunjavati prema redosledu pristiglih validnih prijava.

Stoga – požurite i prijavite se!

Prijavu možete popuniti na linku.

Ova inicijativa se organizuje u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ koji partnerski sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i UNDP Srbija, a podržava Svetska banka i Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF).

Izvor: Beogradska otvorena škola

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti