EBRD podržava Srbiju u zaštiti životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima razgovarao je u petak, 27. septembra, sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju su predvodile regionalna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruh i direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj. Razgovor je posvećen aktuelnoj i budućoj saradnji Ministarstva sa ovom značajnom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ministar Trivan je izrazio zadovoljstvo zbog inicijative EBRD-a za saradnju, kao i zahvalnost na podršci ovog značajnog finansijskog partnera u stvaranju pretpostavki za realizaciju postavljenih ciljeva u zaštiti životne sredine. Takođe, izrazio je uverenje da će prisustvo EBRD-a u Srbiji sa opredeljenjem da pomaže postizanje ekoloških ciljeva, uspešno doprineti oblasti zaštite životne sredine u našoj zemlji. Razvijanje saradnje sa EBRD-om, kako je naglasio ministar, može pomoći u jačanju kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine što je neophodan uslov za njegovo unapređenje, a koji se, pre svega, odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije, osvajanje modernih tehnologija i obezbeđivanje neophodnih finansijskih sredstava.

Goran Trivan je ukazao na posebne ciljeve Ministarstva u oblasti upravljanja komunalnim otpadom. Članovima delegacije EBRD-a ukratko su predstavljene realizovane i planirane aktivnosti u ovoj oblasti, kao i postignuti rezultati. Nova strategija upravljanja otpadom u Srbiji je u završnim fazama izrade, saopšteno je na sastanku. Za sedam regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom pripremljena je, ili je u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije, čime su spremni za investiranje i izgradnju, dok će u narednim godinama biti nastavljeno sa realizacijom i izgradnjom svih 27 takvih centara koji su neophodni Srbiji. Ministarstvo je opredelilo sredstva za izgradnju četiri transfer stanice. Za oko 40 opština obezbeđena su sredstva (prošle godine za 22 opštine, a ove godine 14 opština), za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i remedijaciju nesanitarnih opštinskih deponija, dve opštine su finansirane i za radove na zatvaranju deponija, a trenutno je u toku javni poziv opštinama za novi krug finansiranja ovakvih projekata, rečeno je delegaciji.

Regionalna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruh čestitala je na uspešnoj realizaciji faze projekta izgradnje Centra za upravljanje otpadom u Vinči koju će i EBRD finansijski podržati, i izrazila punu spremnost ove evropske finansijske institucije da pomogne Srbiji u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj naglasila je spremnost za pružanje stručne pomoći EBRD-a u procesu kofinansiranja, pripreme neophodne dokumentacije i projekata.

Na sastanku je konstatovana obostrana zainteresovanost za razvijanje saradnje koja će doneti zdraviju i bolju životnu sredinu građanima Srbije i zaključeno da se ona nadalje usmeri ka realizaciji konkretnih ideja i projekata.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti