Prenamena filmskog grada u stambeno-poslovni kompleks zahteva seču 30 hektara šume?

Foto: Screenshot – Postojeće korišćenje

Izvršivši uvid u plan detaljne regulacije za kompleks „Avala filma“ u Beogradu, Zelena stranka je prošle nedelje upozorila da se u popularnom prestoničkom izletištu Košutnjak „priprema teren“ za krčenje šume radi „nicanja“ zgrada u kojima bi živelo do 8.000 ljudi.

U obraćanju novinarima ovim povodom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić se zapitao ko je lud da poseče toliko stabala. Vesić je tvrdnje nazvao „lažnim informacijama sa Tvitera“ i istakao da neće dozvoliti da se smanji šumska osnova.

Kompleks „Avala filma“ bi, prema planu, trebalo da poprimi potpuno drugačije obrise i namenu, što je izazvalo bes i negodovanje određenog broja Beograđana.

Ukoliko se ostvare namere investitora firme „Avala studios“, nekadašnji centar jugoslovenske kinomatografije, osnovan 1946. godine kao nacionalni projekat, biće pretvoren u mesto za stanovanje. Zarad nicanja višespratnica biće zbrisane zelene površine. Gradski urbanista Marko Stojčić je pre nekoliko dana izjavio da vlasnici imaju pravo da grade šta žele, ukoliko je to u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

Foto: Screenshot – Predlog planirane namene

U novom naselju bi se nalazile i osnovna škola i srednja škola. U njegovim centralnim delovima, predviđena je izgradnja doma za stare, bioskopa i pozorišta. Na raspolaganju budućim stanovnicima bile bi i sportske ustanove i mreža saobraćajnica.

Planom je obuhvaćeno ukupno 87 hektara zemljišta, na kome se pored “Avala filma”, nalaze još i Arhiv kinoteke, kompleks Radio Televizije Srbije, kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Hala sportova Žarkovo i Crkva svetog Luke.

Pedeset odsto tla bilo bi izdvojeno za stambene objekte. Moguće je da će u trenutno zelenoj oazi ostati tek 20 odsto zelenila.

Da će za 420.000 m2 stambenog prostora i 150.000 m2 komercijalnog prostora u privatnom vlasništvu stradati gotovo 30 hektara šume, pažnju javnosti je skrenulo i Ministarstvo prostora i pozvalo zainteresovane aktere da im se pridruže u slanju komentara, primedbi i ideja na predloženi plan detaljne regulacije za vreme ranog javnog uvida u projektnu dokumentaciju. On traje do 13. jula i obavlja se u zgradi Gradske uprave grada Beograda u Ulici 27. marta br. 43-45 (u suterenu), svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

U odbranu Košutnjaka su se stali i članovi inicijative „Ne davimo Beograd“. Oni su uputili poziv građankama i građanima da podrže njihov zahtev da se naši parkovi, šume, obale i druga prirodna i javna dobra čuvaju, održavaju i uvećavaju kako bismo mogli da živimo u zdravom i bezbednom okruženju.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti