Pametne kuće mogu prepoloviti štetne emisije i račune

Foto-ilustracija: Unsplash (Justin Lim)

Prema poslednjim naučnim istraživanjima upotreba pametnih rešenja u domaćinstvima, u vidu prihvatanja solarnih tehnologija, skladištenja energije u baterijama i pametnog upravljanja, imala bi veoma značajan i pozitivan uticaj.

Masovno usvajanje ovog sistema upotrebe energije bi rezultovalo čitavim nizom pozitivnih efekata, pre svega na životnu sredinu. Sama domaćinstva osetila bi primetne uštede u potrošnji i računima, stepenu energetske efikasnosti, kao i uticaju na životnu sredinu. Pretpostavlja se da bi čak uspela da prepolove emisije ugljenika i – računa korisnika. Ujedno bi se radilo i na postizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Iako se koncepcija ove ideje u osnovi fokusirala na teritoriju Velike Britanije, svakako bi se uspeh ovakvog sistema mogao posmatrati i na globalnom nivou.

Pored toga, vrlo je moguće da bi mnoga domaćinstva bila u prilici i da prodaju višak električne energije lokalnoj elektromreži ili drugim fizičkim licima i poslovnim subjektima. Ako bi ovakav sistem obuhvatao oko 4,4 miliona domova, svi potrošači električne energije bi imali koristi, a ne isključivo vlasnici pametnih kuća.

Još jedna od pogodnosti bila bi i smanjenje opterećenja elektroenergetske mreže.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti